Basilika- och senapsgriljerad blomkål med grönkålspesto

Serverar: 8 portioner

Låt en av julbordets stora mittpunkter få grönt sällskap i år!

Ingredienser

  • Griljerad blomkål
  • Ca 600 g blomkål (alt ca 800 g rotselleri eller ca 1 kg kålrot)
  • 1 msk olja
  • Salt
  • Svartpeppar
  • ½ kruka basilika
  • ½ dl ströbröd
  • 1 äggula
  • ½ dl senap
  • Grönkålspesto
  • 125 g hackad grönkål
  • 1 dl valnötter
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 dl riven cheddarost
  • ½ dl rapsolja
  • ½ dl vatten
  • Salt
  • Svartpeppar
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 150 grader.
    2. Ansa blomkålen (eller skala rotselleri eller kålrot). Lägg den i en ugnssäker form. Pensla kålen med olja och krydda med salt och peppar. Sätt in formen mitt i ugnen. Blomkålen tar ca 1 timme (selleri ca 2 timmar och kålrot ca 3½ timmar).
    3. Grönkålspesto: Mixa grönkål, valnötter, skalade och grovhackade vitlöksklyftor och cheddarost. Späd med rapsolja och vatten. Smaka av med salt och peppar.
    4. Griljerad blomkål: Mixa basilika och ströbröd. Ta ut kålen ur ugnen. Höj ugnstemperaturen till 225 grader. Blanda äggula och senap och bred på kålen. Strö ströbrödet över senapen. Sätt in mitt i ugnen i 10-15 minuter, eller tills det fått fin färg.
    5. Servera den griljerade kålen med grönkålspeston.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben