Pho är Hanois berömda nudelsoppa som av många anses vara Vietnams nationalrätt. Vanlig som frukost eller mellanmål. Matstånd och små restauranger säljer rykande soppskålar - vanligare är med kyckling som är billigare där.
Varje middagsgäst väljer sina egna tillbehör och kan också hälla på såser som söt chilisås och Hoisinsås
Ingredienser
Buljong 1
1 kg köttben
350 g nötfilé
5 cm färsk ingefära skuren i tunna skivor
1 tsk salt
2 1/2 liter vatten
Buljong 2
6 svartpepparkorn
1 kanelstång
4 kryddnejlikor
6 korianderfrön
40 ml fisksås (nuoc mam)
Soppa + till servering
400 g tjocka färska risnudlar
150 g oxstek (fransyskan); skuren i tunna skivor
3 salladslökar; finhackade
1 medelstor lök; skuren imycket tunna skivor
Övriga tillbehör
Hackad röd chili
Böngroddar
Färska blad av helig basilika
Hackad salladslök
Limeklyftor
färska korianderblad
Chilisås
Hoisinsås
Instruktioner
- Rätten tar ca 6 timmar att laga till eftersom den smakrika buljongen ska lagas till (går ej att ersätta men väl värt besväret). Man kan laga buljongen i förväg annars och frysa in tills man behöver den.
- Lägg köttbenen, nötfilen, ingefära, salt och vatten i en stor gryta. Koka upp, skruva därefter ner värmen och sjud utan lock i 3 1/2 timme.
- Skumma av. Lägg i pepparkorn, kanel, kryddnejlika, korianderfrön och fisksås, och koka ytterligare 40 minuter.
- Lyft ur köttet och låt det svalna. Häll av buljongen: spara vätskan och släng bort ben och kryddor. Häll tillbaks buljongen i grytan. När köttet svalnat tillräckligt skär du det tvärsöver fibrerna i mycket tunna skivor. Ställ undan.
- När allting snart är klart lägger du nudlarna i en gryta med kokande vatten och kokar bara 10 sekunder - annars blir de för mjuka och faller sönder. Låt nudlarna rinna av ordentligt och fördela dem i soppskålarna.
- Lägg upp tillbehören på ett serveringsfat mitt på bordet.
- Koka upp köttbuljongen och koka livligt.
Lägg några skivor av det kokta köttet tilsammans med några skivor rått kött i varje skål med nudlar. ös över den kokande buljongen, strö på salladslök och lökskivor och servera.
- Varje middagsgäst väljer sina egna tillbehör och kan också hälla på såser som söt chilisås och Hoisinsås.
Liknande recept
Kommentarer (0)