Chipotle Beef Chili med limekräm

Serverar: 6-8 portioner

Tid: 1 timme 20 minuter

Chipotle är torkad, rökt jalapeño som ger en tydligt rökig smak och samtidigt lite hetta åt grytor, såser etc.

Ingredienser

  • 1 1/2 kg nötfärs
  • 7 dl grovhackad gul lök
  • 6 finhackade vitlöksklyftor
  • ½ dl chilipulver, Santa Maria
  • ½ dl chilipulver, Santa Maria Ancho Style
  • 8 dl köttbuljong
  • 5 dl krossade tomater
  • 2 dl mörkt öl
  • 2 tsk finhackad Chipotle Chili
  • 2 msk gult majsmjöl
  • 2 stora burkar avrunna, avspolade svarta bönor
  • 3 dl gräddfil eller crème fraiche
  • 2 msk limejuice
  • 1 msk rivet limeskal
  • Tortillachips
  • Instruktioner

    1. Stek nötfärsen färdig i en stor gryta. Lägg över den i en skål och stek lök och vitlök på medelvärme i samma gryta tills löken är mjuk Tillsätt chilipulver till löken och stek några minuter till.
    2. Tillsätt nötfärs, buljong, krossade tomater, öl och Chipotle Chili. Lägg på ett lock och låt det delvis täcka grytan. Låt småputtra (rör om ofta!) tills chilin är tjock, ca 1 timme.
    3. Rör ned majsmjölet och bönor. Låt det bli genomvarmt och krydda sedan generöst med salt och peppar.
    4. Vispa ihop gräddfil/crème fraiche med limejuice och limeskal i en liten skål. Smaka av med salt och peppar.
    5. Servera chilin med tortillachips i skålar med en klick limekräm på toppen.
    6. Chilin kan med fördel göras i ordning en dag i förväg. Värm bara upp den på medelvärme tills den är genomvarm.

    Liknande recept

    Kommentarer (2)

    Annliss 11 januari 2009

    Det låter jätte gott det ska jag testa på mina söner som älskar stark mat gärna indiskt Tack för bra ideer!!! Annliss

    Lennart_58 13 oktober 2009

    Toppenmat, gott gott 5p.

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben