Chili på lamm

Serverar: 4 portioner

Tid: 1 timme

I orginalreceptet ska man ha finskuret lammkött men jag tycker att det blir godare med lammfärs. Om barn ska äta så lägg inte i någon Sambal Oelek utan låt var och en ta i sin egen portion.

Ingredienser

  • 2 dl svarta bönor
  • 400 - 500 gr lammfärs
  • 50 - 100 g rökt skinka
  • 1 gul lök
  • 2 - 3 hackade vitlöksklyftor
  • 1 msk olja +
  • 1 msk smör
  • 2 ½ msk chilipuklver
  • 1 krm cayennepeppar
  • 1 tsk finstött kummin
  • 3/4 tsk timjan
  • ½ 1 msk oregano
  • 2 lagerblad
  • 1 burk krossade tomater
  • 1 ½ msk tomatpuré
  • 1 ½ msk brunt farinsocker
  • 1 ½ msk kinesisk soya
  • ev 1 - 2 tsk sambal oelek
  • Tillbehör
  • gräddfil
  • färsk gurka
  • färsk mango
  • hackad rödlök
  • vitt bröd typ baugette
  • ris
  • Instruktioner

    1. Börja med att lägga bönorna i kallt vatten som täcker. Låt dem ligga i blöt minst 4 timmar, gärna 10-12. Det går att använda inlagda, men det blir inte lika gott. Sätt det blötlagda bönorna i nytt vatten som täcker och tillsätt 1 tsk salt per liter vatten. Koka upp och skumma och låt bönorna koka sakta 45-50 minuter eller tills de känns mjuka. 2. Skär skinkan i små tärningar och hacka löken och vitlöken. Stöt kumminen och blanda ihop alla torra kryddor. Fräs färsen i en gryta med oljan och lite utav smöret. Låt skinkan, löken, vitlöken och kryddorna fräsa med på slutet samtidigt som du tillsätter en extra smörklick. 3. Tillsätt lagerblad, krossade tgomater, tomatpuré, farinsocker och soja. Låt koka sakta under lock 20-30 minuter. 4. Smaka av din gryta med salt och ev sambal oelek om du vill ha mera hetta. 5. Låt de svarta kokta bönorna rinna av väl i en sil. Blanda ner i grytan och ge det hela ett nytt uppkok. 6. Servera med tillbehören och gärna en god kall öl, tex Weissbier

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Relaterade Artiklar

    Wilhelminafinalisterna klara
    Årets Wilhelmina är en tävling för proffessionella kvinnliga kockar...

    Påskmaten
    Så är påsken här igen. Visserligen är den ganska sen i år, men så hinn...

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben