Berlinermunkar

Recept av Mat-Tina

Ingredienser

  • 1,75 dl mjölk
  • 25 g jäst
  • 4 dl specialvetemjöl
  • 4 dl specialvetemjöl
  • 8 äggulor
  • 0,75 dl socker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk salt
  • 1 apelsin eller citron, rivet skal från (kan uteslutas)
  • 150 g smör, mjukt
  • 2 liter matolja, till fritering
  • 3 dl socker
  • 1 msk vaniljsocker
  • 1 msk kanel, att rulla de friterade munkarna i
  • 1 st skårad vaniljstång
  • 5 dl mjölk
  • 5 äggulor
  • 1½ dl socker
  • 3 msk maizena
  • ½ dl punsch (kan uteslutas)
  • Instruktioner

    1. Munkarna: Blanda ingredienserna till deg 1 (häll i mjölet lite i taget) och arbeta degen tills den blir elastisk. Låt deg 1 jäsa till dubbel storlek under plastfilm i 20-30 minuter.
    2. Tillsätt alla ingredienserna i deg 2 till deg 1 (häll i mjölet och smöret lite åt gången). Arbeta degen tills den blir elastisk och glansig. Låt degen jäsa till dubbel storlek under plastfilm i 20-30 minuter. Tryck till med knogarna på den jästa degen så att den faller ihop och låt den jäsa i ytterligare 30 minuter under plastfilm.
    3. Dela degen i bitar (ca 25 g vardera) och rulla bitarna till runda bullar. Lägg bullarna på en mjölad handduk. Täck dom men en annan handduk och låt dom jäsa till dubbel storlek i en timme.
    4. Fritera munkarna i 180 gradig olja 2 minuter på varje sida. Tag upp dom och låt dom rinna av på ett hushållspapper. Rulla dom i socker- och kanelblandningen.
    5. Fyll en sprits med vaniljkräm och tryck in lite kräm i dom nygräddade munkarna.
    6. Vaniljkräm: Koka upp mjölken och vaniljstången. Rör ihop äggulor, socker och maizena. Häll hälften av den kokande mjölken över äggsmeten och rör om.
    7. Häll tillbaka allt i kastrullen och låt krämen koka under kraftig vispning tills den blir tjock (4-5 minuter). Sila krämen och låt den svalna under plastfilm. När den har svalnat smaksätts den eventuellt med punsch.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben