Berlinermunkar med plommonmos

Smarriga munkar efter tyskt recept (Krapfen mit Zwetschkenfüllung).

Ingredienser

  • 500 g vetemjöl
  • 40 g jäst
  • 80-100 g socker
  • 14 g vanilsocker
  • 1 krm salt
  • Ca 0.25 l ljummen mjölk
  • 2-3 äggulor
  • 125 g smör
  • 750 ml solrosolja till fritering
  • 1 msk plommonmos per munk till fyllningen
  • Florsocker till glasering
  • Instruktioner

    1. Blanda mjöl, jäst, lite av mjölken och sockret. Låt jäsa.
    2. Tillsätt resten av mjölken och sockret, salt, äggula och rumsvarmt smör. Knåda ihop till en smidig deg med köksmaskin.
    3. Kavla ut degen till 2 cm tjocklek. Ta ut 8 cm stora plättar med hjälp av ett dricksglas. Låt de jäsa 15-20 minuter under ett duk.
    4. Värm solrosoljan i en kastrull och fritera degbitarna i ca. 3 minuter. Vänd ofta!
    5. När munkarna är kalla fylls de med plommonmos (funkar bäst med en speciell spruta). Till slut får de en glasyr av florsocker blandat med lite vatten.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben