Berlinermunkar med hjortronsylt

Serverar: 35-40 portioner

Munkar är inge vidare bantningsmat, men så förfärligt onyttiga är de faktiskt inte om du friterar i rapsolja och gör lite mindre munkar.

Ingredienser

  • 1 dl mjölk
  • 25 g jäst
  • 1 ägg
  • 4 dl vetemjöl
  • 1 msk socker
  • 1 krm salt
  • 25 g rumsvarmt smör
  • 1 liter rapsolja
  • Socker till doppning
  • 2-3 dl hjortronsylt
  • Instruktioner

    1. Ljumma mjölken till fingervärme och smula ner jästen, tillsätt ägget och mjölet blandat med socker och salt. Tillsätt även det mjuka smöret i mindre bitar och arbeta ihop till en deg. Knåda degen ordentligt tills den blir smidig. Låt jäsa övertäckt ca 40 minuter.
    2. Kavla ut degen till ca 5 mm tjocklek och ta ut rundlar, 4-5 cm i diameter, med ett kakmått eller glas. Lägg degrundlarna på en mjölad plåt och låt jäsa övertäckt i 30-40 minuter.
    3. Hetta upp oljan i en tjockbottnad kastrull. Se till att ha ett lock i närheten för att kunna kväva lågorna om oljan i värsta fall skulle fatta eld. Fritera några munkar i taget i ett par minuter på varje sida tills de blivit gyllenbruna. Sänk temperaturen om de blir bruna väldigt snabbt.
    4. Ta upp munkarna med en hålslev och låt dem rinna av på hushållspapper. Doppa dem i sockret. Fyll hjortronsylten i en spritspåse, stick ett litet hål i sidan av munkarna, tryck in spritsen och fyll med lite sylt.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben