Berlinermunkar med hjortronsylt
Serverar: 35-40 portioner
Munkar är inge vidare bantningsmat, men så förfärligt onyttiga är de faktiskt inte om du friterar i rapsolja och gör lite mindre munkar.
Ingredienser
1 dl mjölk
25 g jäst
1 ägg
4 dl vetemjöl
1 msk socker
1 krm salt
25 g rumsvarmt smör
1 liter rapsolja
Socker till doppning
2-3 dl hjortronsylt
Instruktioner
- Ljumma mjölken till fingervärme och smula ner jästen, tillsätt ägget och mjölet blandat med socker och salt.
Tillsätt även det mjuka smöret i mindre bitar och arbeta ihop till en deg. Knåda degen ordentligt tills den blir smidig.
Låt jäsa övertäckt ca 40 minuter.
- Kavla ut degen till ca 5 mm tjocklek och ta ut rundlar, 4-5 cm i diameter, med ett kakmått eller glas. Lägg degrundlarna på en mjölad plåt och låt jäsa övertäckt i 30-40 minuter.
- Hetta upp oljan i en tjockbottnad kastrull. Se till att ha ett lock i närheten för att kunna kväva lågorna om oljan i värsta fall skulle fatta eld. Fritera några munkar i taget i ett par minuter på varje sida tills de blivit gyllenbruna. Sänk temperaturen om de blir bruna väldigt snabbt.
- Ta upp munkarna med en hålslev och låt dem rinna av på hushållspapper. Doppa dem i sockret.
Fyll hjortronsylten i en spritspåse, stick ett litet hål i sidan av munkarna, tryck in spritsen och fyll med lite sylt.
Liknande recept
Kommentarer (0)