Modern Berlinermunk

Serverar: 12 portioner

Tid: 2 timmar

Jag har försökt göra en berlinermunk som man får från stadens konditori. Den är som en berlinermunk men har (tror jag) smörkräm i mitten istället för sylt. Det originala receptet är hemligt så jag har hittat på ett eget. Smaken är nästan identisk!

Ingredienser

  • 100 g smält smör
  • 2,5 dl mjölk
  • 25 g jäst
  • 1 dl socker
  • 1 tsk kardemumma
  • 1 tsk salt
  • 1 ägg
  • 7,5 dl vetemjöl
  • Glasyr
  • 2 dl florsocker
  • 0,2 dl hett vatten
  • 0,2 dl ljus sirap
  • Smörkräm
  • 125 g smör
  • ½ tsk vaniljsocker
  • 4 dl florsocker
  • 1 msk vatten
  • Instruktioner

    1. Munkarna: Blanda jästen i fingervarm mjölk. Tillsätt ägg socker, salt och kardemumma. Tillsätt mjölet lite i taget och mot slutet det smälta smöret. Låt jäsa i 45 minuter. Forma degen till 12 avlånga ovaler och låt jäsa i 30 minuter. Fritera munkarna i kokosfett. De är klara när båda sidorna fått färg. Ta upp munkarna ur fettet och låt rinna av på ett hushållspapper. Tips: Jag brukar se att fettet är passligt genom att sätta i en brödbit. Om den får färg på 1 minut är fettet tillräckligt varmt. Fettet är för hett om det ryker och för kallt om munken faller till bottnet.
    2. Glasyren: Mät upp sirap och florsocker i en skål. Häll i vattnet och blanda till smeten är slät. Om den är för rinnig tillsätt florsocker.
    3. Smörkrämen: Vispa det rumsvarma smöret slätt. Tilsätt vaniljsocker. Sikta i florsockret lite i taget och vispa. Sätt till sist i vattnet och vispa ordentligt.
    4. Skär den avsvalnade munken på tvären men inte ända ut till, så att det blir som om munken hade ett gångjärn. Fyll munken med smörkrämen och sätt på passligt med glasyr. Voilá!

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben