Björnbärsroyale med citron

Serverar: 16 portioner

Denna otroligt smarta och goda paj kan du göra helt färdigfylld och frysa obakad, för att sedan ta den direkt från frysen in i ugnen och grädda. Den är perfekt att ta fram när du får oväntat besök, eller som dessert till det stora partyt om man vill förbereda flera dagar i förväg.

Ingredienser

  • Paj
  • 150 g kallt smör
  • 4 dl vetemjöl
  • 0.5 dl florsocker
  • 1 ägg
  • 0.5 msk kallt vatten
  • Smet
  • 6 ägg
  • 4 dl kesella 10%
  • 2 dl crème fraiche
  • 2 dl strösocker
  • 200 g mandelmassa
  • Fyllning
  • Skal av 4 citroner
  • 6 dl färska björnbär (eller frysta)
  • 2 nävar mandelspån
  • Instruktioner

    1. Nyp ihop tärnat, kallt smör med vetemjöl och florsocker.
    2. Tillsätt ägget och vattnet och arbeta samman tills degen precis går ihop. Knåda inte.
    3. Plasta degen och låt den vila i kylen i minst 30 minuter.
    4. Sätt ugnen på 175 grader.
    5. Kavla ut och klä en pajform med mördeg.
    6. Vispa samman alla ingredienser till royalesmeten med riven mandelmassa och fyll det ogräddade pajskalet till 2/ 3.
    7. Smaksätt med valfri fyllning.
    8. Riv citronskalet över pajsmeten och strö över björnbär och mandelspån.
    9. Grädda pajen långt ner i ugnen i 30–40 minuter tills den stannat till och fått en gyllene färg (alternativt frys pajen för att bakas av vid senare tillfälle).

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben