Björnbärstårta

Serverar: 10-12 portioner

En riktig drömtårta med savoiardikex, bärpuré och maräng.

Ingredienser

  • 4½ gelatinblad
  • 4 dl vispgrädde
  • 1 dl björnbär, + 1 dl, ca 200 g
  • 2 msk socker
  • 2 cl god bärlikör
  • 200 g italienska savoiardikex
  • 3 dl björnbärs- eller hallonsaft, utspädd men stark
  • Bärpuré
  • 400 g björnbär
  • 2 msk socker
  • Maräng
  • ½ dl socker
  • 2 msk vatten
  • 1 äggvita
  • Instruktioner

    1. Börja med bärpurén. Mixa bären med sockret, sila av kärnorna och ställ åt sidan.
    2. Koka en lag av sockret och vattnet till marängen. Vispa äggvitan hårt och tillsätt sedan sockerlagen, lite i taget, vispa nu på låg hastighet tills marängen svalnat helt. Ställ åt sidan.
    3. Blötlägg gelatinbladen i kaltt vatten. Lyft upp gelatinbladen och smält dem sakta i en liten kastrull. Rör ner gelatinet i bärpurén.
    4. Vispa grädden lätt. Mosa 1 dl av björnbären med 2 msk socker. Vänd ner marängen och likören i purén. Tillsätt sedan grädden och de rårörda bären.
    5. Doppa saviardikexen, ett i taget, snabbt i saften och lägg dem i bottnen på en form med löstagbar kant, 24-26 cm i diameter. När bottnen är täckt, täck kexen med hälften av moussen och lägg ett nytt lager med fuktade kex ovanpå. Spara eventuellt 3 kex till toppen.
    6. Lägg på resterande mousse och ställ kallt över natten i kylen. Garnera med resterande kex och bär före servering.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben