Blåbär- och vaniljpaj med frasig topping

Saftig sockerkaksbotten med vanilj- och blåbärsfyllning som toppas med frasig smuldeg. En kaka som har allt!

Ingredienser

  • Sockerkakssmet
  • 2 ägg
  • 2 dl socker
  • 3 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 50 g smör
  • 1 dl mjölk
  • Till formen
  • Smör
  • Ströbröd
  • Smulpajdeg
  • 1 dl vetemjöl
  • 2 msk socker
  • 50 g smör
  • Fyllning
  • 2 ½ dl vaniljkesella
  • 150 g blåbär
  • Garnering
  • Färska blåbär
  • Florsocker
  • Servering
  • Vaniljglass
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 175 grader.
    2. Blanda ihop rumstempererat smör, vetemjöl och socker i en bunke. Använd fingertopparna för att forma en smulpajdeg. Ställ degen i kylen.
    3. Ta fram ytterligare en bunke där du vispar ägg och socker till sockerkakan luftigt. Smält smör till sockerkakan på svag värme.
    4. Blanda vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker i en annan bunke. Tillsätt mjölk i äggsmeten och sikta sedan ner mjölblandningen. Rör sist ner det smälta smöret och blanda smeten ordentligt.
    5. Smöra och bröa en ugnsfast form och fyll med sockerkakssmet. Fördela kesella i matskedsklickar runtom i sockerkakan och lägg i blåbär runtom kakan. Grädda mitt i ugnen i ca 35 minuter.
    6. Garnera med blåbär och florsocker och servera kakan med vaniljglass.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben