Blåbärs- och äpplesockerkaka

Serverar: 8 portioner

En enkel sockerkaka i all ära, men vill du göra den extra festlig bör du prova detta recept. Den knapriga toppingen kompletterar äpplena och blåbären i kakan väldigt väl.

Ingredienser

  • 175 g smör
  • 1 msk + 2 dl råsocker
  • 5 skalade, urkärnade och klyftade äpplen
  • 4 ägg, gärna stora
  • 3 ½ dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 dl creme fraiche
  • Ca 3 dl färska eller frysta blåbär
  • Nöttopping
  • 100 g hasselnötter
  • 50 g smör
  • 1 dl farinsocker
  • 1 msk vaniljsocker
  • 1 dl vetemjöl
  • Till servering
  • 2 - 3 dl vaniljsås
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 200 grader. Klä en springform, ca 24 cm i diameter, med bakplåtspapper.
    2. Börja med nöttoppingen. Rosta hasselnötterna i en torr, het stekpanna. Låt dem svalna och hacka dem därefter grovt.
    3. Smält smöret i en stekpanna och rör ner farinsocker, vaniljsocker, mjöl och nötterna. Ställ åt sidan.
    4. Gör kakan: Smält 25 g av smöret i en stekpanna. Tillsätt 1 msk råsocker och äppleklyftorna. Stek klyftorna tills de fått en gyllene yta, ett par minuter. Ställ åt sidan.
    5. Vispa samman resten av smöret med 2 dl råsocker. Tillsätt äggen, ett i taget.
    6. Blanda sedan ner mjöl och bakpulver. Rör därefter ner creme fraiche i smeten.
    7. Vänd ner 2 dl bär i smeten och häll den sedan i formen. Peta ner äppleklyftorna och strö över resten av blåbären.
    8. Smula till sist över toppingen. Grädda kakan ca 1 timma. Låt kakan svalna lite innan den serveras.
    9. Du kan byta ut äpplena mot färska eller konserverade päron och vaniljsocker i toppingen mot mald kardemumma. Det blir väldigt gott om du serverar vaniljsås eller lättvispad grädde till.

    Liknande recept

    Kommentarer (2)

    flabban 10 juni 2008

    Jättegod och nöttoppingen var kalas.

    frucaos 15 augusti 2009

    LIte väl mycket jobb med att baka den, särskilt när man är höggravid och förkyld, men i övrigt en alldeles förträfflig kaka. Riktigt god! Var lite skeptisk mot så lång tid på så hög temp, så jag minskade till 175 grader i en timme, och det blev bra, så jag vet inte ...

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben