Blåbärs- och vaniljbullar

Serverar: 35-40 portioner

För bästa resultat, välj en riktig fast blåbärssylt.

Ingredienser

  • 100 g smör
  • 5 dl mjölk, 3%
  • 50 g jäst
  • 1 dl socker
  • 1 krm salt
  • 12-13 dl vetemjöl
  • Fyllning
  • 150 g rumsvarmt smör
  • 1 msk mald kardemumma
  • ½ dl äkta vaniljsocker
  • 1 dl fast blåbärssylt
  • Garnering
  • Ägg
  • Pärlsocker
  • Instruktioner

    1. Smält smöret i en kastrull, tillsätt mjölk och låt blandningen bli 37 grader. Smula jästen i en bunke och strö över socker och salt. Rör tills jästen blir flytande. Häll i mjölk och smör blandningen och blanda väl. Tillsätt mjölet lite i taget och arbeta degen smidig. Låt degen jäsa under bakduk ca 30 minuter.
    2. Gör fyllningen när degen jäser. Blanda smör, kardemumma och vaniljsocker, blanda i blårbärssylten.
    3. Dela degen i 4 delar. Kavla ut bitarna till rektanglar, ca 15x25 cm. Bred på blåbärssmör. Rulla ihop degen och skär i bitar. Lägg bitarna med snittytan uppåt på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckta ca 15 minuter.
    4. Sätt ugnen på 250 grader. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Grädda mitt i ugnen 8-10 minuter. Låt svalna på galler.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben