Ett av de nyttigaste bären vi kan hitta är våra svenska blåbär. Att sedan använda dessa vitaminbomber till en god hemlagad glass blir inte helt fel.
Ingredienser
250 g blåbär
1½ dl mjölk
1½ dl vispgrädde
1-2 tsk vaniljsocker
1-1½ dl socker
2 msk citronsaft
2 st äggulor
Instruktioner
Vispa äggulorna med en del av sockret till ett kraftigt skum. Vispa grädden med vaniljsockret.
Mosa blåbären tillsammans med resten av sockret och citronsaften till en massa. I en mixer om du inte vill ha blåbärsbitar, mosa med en gaffel om du fortfarande vill ha kvar lite större blåbärsbitar (det går också att spara en del mindre blåbär och blanda i glasssmeten på slutet).
Vänd ner mjölken och den vispade grädden i smeten. Vänd ner ägguleskummet i smeten.
Starta din glassmaskin och häll i smeten.
När den tjocknat låter du den frysa färdig några timmar i en frys. Tag fram en stund innan serveringen.
Vill du ha en riktig lyxig glass tar du 3 dl vispgrädde istället för hälften grädde och hälften mjölk.
Hur många personer är detta recept beräknat för?
1,5 sats blev strax mindre än 2 liter glass. Har inte hunnit prova den färdigfrysna glassen än, men "smeten" är jättegod så det lovar gott