Blåbärsmoussetårta

Serverar: 12 portioner

Tidskrävande men underbar god och fin.

Ingredienser

  • Botten
  • 1 ägg
  • ½ dl strösocker
  • 0,75 dl vetemjöl
  • Mousse
  • 4 dl vispgrädde
  • 350 g blåbär färska eller frysta
  • 4 äggvitor
  • 1 krm citron, pressad
  • 1 dl vatten
  • 2 dl strösocker
  • 5 gelatinblad
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 175°. Rita en cirkel på ett bakplåtspapper, ca 20 cm i diameter. Vispa ägg och socker vitt och fluffigt med elvisp. Vispa ner mjölet. Bred ut smeten i rundeln. Grädda mitt i ugnen ca 10 min. Låt kallna.
    2. Spänn fast ett bakplåtspapper i bottnen på en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Lägg ner bottnen i formen.
    3. Vispa grädden fluffig. Låt den stå i rumstemperatur. Mixa blåbären med mixerstav. Vispa äggvitorna tillsammans med citronsaft till ett fast skum. Koka upp vatten och socker. Låt koka på hög värme till 120°. Häll ner den heta sockerlagen i en tunn stråle i äggvitan under vispning. Vispa 5–10 min tills marängsmeten svalnat.
    4. Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 min. Värm hälften av blåbärspurén i mikron eller i en kastrull. Ta upp och låt gelatinbladen smälta i purén. Rör ner resten av blåbärspurén.
    5. Vänd ner blåbärspurén lite i taget i marängsmeten. Rör ner lite av blåbärsmarängen i vispgrädden och vänd sedan i resten.
    6. Häll moussen i formen och jämna till ytan. Frys tårtan minst 6 timmar.
    7. Låt tårtan tina långsamt i kylen ca 4 timmar. Lossa den från formen.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben