Blåbärsmoussetårta

Serverar: 14 portioner

Moussetårtan blir lätt en favorit hos den som vill förbereda desserten i god tid - och bland många andra också! Den italienska marängen bidrar med stadga och fyllighet, och är väl värd den extra mödan.

Ingredienser

  • Botten
  • 1 litet ägg
  • ½ dl strösocker
  • 3/4 dl vetemjöl
  • Mousse
  • 4 dl vispgrädde
  • 350 g blåbär, färska eller frysta
  • 4 äggvitor
  • 1 krm pressad citron
  • 1 dl vatten
  • 2 dl strösocker
  • 5 gelatinblad
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 175 grader. Rita en cirkel på ett bakplåtspapper, ca 20 cm i diameter. Vispa ägg och socker vitt och fluffigt med elvisp. Vispa ner mjölet. Bred ut smeten i rundeln. Grädda mitt i ugnen cirka 10 minuter. Låt kallna.
    2. Spänn fast ett bakplåtspapper i bottnen på en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Lägg ner bottnen i formen.
    3. Vispa grädden fluffig. Låt den stå i rumstemperatur. Mixa blåbären med mixerstav. Vispa äggvitorna tillsammans med citronsaft till ett fast skum. Koka upp vatten och socker. Låt koka på hög värme till 120 grader. Häll ner den heta sockerlagen i en tunn stråle i äggvitan under vispning. Vispa 5-10 minuter tills marängsmeten svalnat.
    4. Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 minuter. Värm hälften av blåbärspurén i mikron eller i en kastrull. Ta upp och låt gelatinbladen smälta i purén. Rör ner resten av blåbärspurén.
    5. Vänd ner blåbärspurén lite i taget i marängsmeten. Rör ner lite av blåbärsmarängen i vispgrädden och vänd sedan i resten.
    6. Häll moussen i formen och jämna till ytan. Frys tårtan minst 6 timmar.
    7. Låt tårtan tina långsamt i kylen ca 4 timmar. Lossa den från formen, eventuellt med hjälp av en gasolbrännare.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben