Blåbärsmoussetårta

Serverar: 12 portioner

Snart så kommer blåbären!

Ingredienser

  • Botten
  • 1 st ägg
  • 0,5 dl florsocker
  • 2,5 msk potatismjöl
  • 1 msk smör, smält
  • Pannacotta
  • 1 st gelatinblad
  • 1,25 dl vispgrädde
  • 1 st vaniljstång
  • 2 msk florsocker
  • Blåbärsmousse
  • 2 dl blåbär
  • 1 msk citronsaft
  • 1,75 dl yoghurt
  • 5 gelatinblad
  • 3 äggulor
  • 1 dl florsocker
  • 2,25 dl vispgrädde
  • Instruktioner

    1. Botten: Värm ugnen till 200 grader. Smöra och mjöla en form med löstagbar kant 20 cm i diameter.
    2. Vispa ägg och florsocker pösigt. Vänd ner potatismjöl och smör försiktigt och häll smeten i formen.
    3. Grädda i ugnen 12–15 minuter till gyllenbrun färg. Ta ut och låt kallna.
    4. Tårta: Blötlägg gelatinbladet till pannacottan. Koka upp grädden med fröna från vaniljstången och sockret. Lös upp gelatinet i gräddblandningen. Låt svalna och häll upp i en form med löstagbar kant, 20 cm i diameter. Ställ i frysen några timmar.
    5. Mixa blåbär och citronsaft med yoghurten. Blötlägg gelatinbladen.
    6. Vispa äggulor och florsocker luftigt. Värm en del av blåbärsblandningen i en liten kastrull och lös upp gelatinbladen. Blanda med resten av blåbären och blanda sedan väl med äggblandningen. Vänd samman med grädden.
    7. Klä en form, 24 cm i diameter, med plastfolie. Häll i drygt hälften av blåbärsmoussen. Lägg i den frysta pannacottan och fyll på med resterande mousse. Lägg på tårtbotten och tryck till så att ytan blir jämn. Låt stå i frysen ca 6 timmar.
    8. Ta tårtan ur frysen och vänd upp på ett fat ca 6 timmar före servering. Låt tina i kylskåpet och garnera med blåbär.

    Liknande recept

    Kommentarer (1)

    suss_b 3 mars 2010

    Låter smaksigt :) Är det turkisk yoghurt?

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben