Blåbärspaj

Serverar: 4 portioner

God blåbärspaj

Ingredienser

  • Pajskal
  • 2 ½ dl vetemjöl
  • Knappt 1 dl strösocker
  • ½ tsk bakpulver
  • 150 g margarin eller smör
  • 2 msk vatten
  • Fyllning
  • 3 dl blåbär ( 1 pkt ca 225 g frysta blåbär är lagom)
  • ½ dl socker
  • Instruktioner

    1. Blanda mjöl, socker och bakpulver. Skär matfettet i bitar och tillsätt det. Häll i vattnet.
    2. Arbeta snabbt samman degen. Låt den stå i kylskåp ca 15 min eller frysen 5 min.
    3. Tryck ut halva degen i en pajform ca 15-20 cm i diameter.
    4. Grädda den i 175°C i ca 8 min.
    5. Fyll pajskalet med blåbär och strö över socker.
    6. Resten av degen ska sedan tryckas ut till ett lock som täcker bären. För att göra det enkelt så brukar jag ta lite deg i taget och trycka ut den och sedan pussla ihop så gott det går.
    7. Om man vill göra det "snyggt" så kan man kavla ut degen mellan två smörpapper och sedan skära några snitt för att ångan ska kunna dunsta.
    8. Grädda pajen i 175°C i ca 20 minuter mitt i ugnen.
    9. Servera med vaniljsås eller glass.

    Liknande recept

    4.3
    1 h 10 min
    8
    8
    4.7
    30 min
    6
    22

    Kommentarer (3)

    lena4 16 augusti 2009

    Jättegod paj, gjort med blåbär. Sen gjorde jag med äpplen, det blev också bra. Kommer jag att göra fler gånger. Betyg fem från oss.

    PHammarberg1 17 augusti 2011

    Nu ska jag testa din paj med blåbär och höra vad mina Hollänska grannar tycker. Återkommer/PH

    isab1l 22 december 2014

    Kommer ha mindre smör och mer blåbär nästa gång. Ett tips är att smeta ut locket på ett bakplåtspapper och sedan lägga i frysen tills det stelnat. Då kan man skala av pappret från degen :)

    Relaterade Artiklar

    Sommarpajer
    Två mycket lättgjorda och riktigt härliga bärpajer med vaniljcrème för...

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben