Blåmusselrisotto med Bottagra och grillad ål

Serverar: 4 portioner

Tid: 1 timme

Denna rätt är en typisk Venedisk rätt. Man äter den faktiskt på julafton där. Risotton kommer dessutom från Venedig. Beror dels på att Avorioriset bara växer på Poslätten i Podalen som ligger alldeles bredvid. Bottagra är rom som kommer från fisken Multe. Går det inte att få tag på detta så går det bra utan.

Ingredienser

  • Risotto
  • 3 msk olivolja
  • 3 schalottenlökar
  • 5 dl avorioris
  • 5 dl vatten
  • 5 dl fisk eller skaldjursfond
  • 5 dl torrt vitt vin
  • 100 g parmesan
  • Musslor
  • Ca 1 kg blåmusslor
  • 4 rivna vitlöksklyftor
  • Olja
  • Ca 1 ½ dl vitt vin
  • Ål
  • 300 gram ålfilé
  • ½ dl Bottagra
  • Instruktioner

    1. Koka upp fonden. Skala och finhacka 2 av schalottenlökarna. Häll olivolja i en panna och hetta upp. Fräs löken. Lägg sedan i riset och fräs det också. Rör om hela tiden med en slev. Häll på den kokande fonden när riset är glansigt. Koka samman tills riset blir krämigt, under ständig omrörning. Häll på vinet och låt koka i cirka 15 minuter. Fortsätt att röra hela tiden. När risotton är krämig och lagom al dente så häll i den rivna parmesanosten, tänkt på att det inte ska bli trådigt utan att osten ska smälta helt och hållet.
    2. Skrapa och tvätta musslorna noga och se till att inga musslor är trasiga eller öppna. Riv vitlöken Häll i olivoljan, musslorna och vitlöken i en kastrull och fräs. Häll sedan i vinet och låt koka i ca 3 minuter tills de öppnar sig. Släng de musslor som inte öppnat sig och häll av såsen.
    3. Skiva ålen i tunna bitar och grilla snabbt. Lägg ålen på risotton tillsammans med musslorna och bottagran. Garnera med passande primör.

    Liknande recept

    4.5
    1 h 20 min
    4-6
    9

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben