Blomkål med ostsås

Serverar: 4 portioner

Servera den här grönsaksfavoriten som ett läckert tillbehör eller som huvudrätt tillsammans med en bakad potatis.

Ingredienser

  • 450 - 500 g blomkålshuvud
  • Ostsås
  • 50 g smör eller margarin
  • Matfett till formen
  • 5½ msk vetemjöl
  • 6 dl mjölk
  • 2 krm salt
  • 1 nypa vitpeppar
  • 2 tsk senap
  • 1½ - 2 dl riven ost
  • 1 msk riven parmesanost
  • 2 vårlökar
  • Instruktioner

    1. Ansa, skölj och dela blomkålen i stora buketter. Ta bort huvudstocken. Strimla lätt de späda innerbladen och dess stjälkar. Koka kålen i ca 10 minuter.
    2. Ostsås: Smält matfettet i en tjockbottnad kastrull. Rör ner mjölet och låt det fräsa lätt i 1 minut. Späd gradvis med mjölken, rör om hela tiden tills såsen tjocknar. Rör ner salt, peppar och senap.
    3. Ta såskastrullen från plattan. Lägg 1 msk av den rivna osten åt sidan, blanda ner resten av osten och parmesanosten i såsen. Rör om tills såsen har blivit slät och osten har smält.
    4. Värm upp ugnsgrillen. Lägg blomkålen i en smord ugnsfast form. Skölj och skiva vårlöken fint. Strö den över blomkålen. Häll på ostsåsen och strö till sist över lite riven ost. Gratinera 3-4 minuter eller tills såsen har fått en gyllene färg.

    Liknande recept

    Kommentarer (2)

    NicolinaZ 19 augusti 2008

    Gratinerad blomkål är härligt!

    cri 17 februari 2009

    Det låter helt underbart! Det kommer att bli min middag ikväll!

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben