Blomkålsgratäng med bacon

Serverar: 4 portioner

Tid: 1 timme 10 minuter

En klar favorit i vårt kök.

Ingredienser

  • 800 g blomkål
  • 1 ½ tsk salt
  • Vatten så att det täcker blomkålen
  • 2 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 4-5 dl mjölk
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk vitpeppar
  • 2 ägg
  • 1 pkt bacon 140 g
  • Instruktioner

    1. Skölj och ansa blomkålen. Skär den i mindre bitar och lägg i en kastrull. Täck med vatten, salta och koka upp. Låt sedan blomkålen sjuda under lock i 15 min. Smörj under tiden gratängformen. Slå av vattnet. Lägg blomkålen i gratängformen. Koka ihop såsen och dra den av plattan. Rör i 2 ägg. Häll blandningen över blomkålen. Klipp baconen (råa) över rätten och gratinera sedan i 200 graders ugn i 30 min.
    2. Cocktailtomater är gott till.

    Liknande recept

    Kommentarer (6)

    Doggeliten 12 oktober 2010

    Toppen rätt till vardags, andra gången jag gjorde den så smaksatte jag med Dijonsenap och hade rökt skinka istället för bacon och det funkade det med...

    The_mama97mia 13 april 2011

    Utgick från ditt recept, men redde inte såsen utan hade grädde istället. Inga ägg. Lite mer LCHF kanske. Mycket gott blev det, och väldigt enkelt! Blomkål och bacon gillar varann!

    mandisenz 14 april 2011

    Gratängen står nu i ugnen. Lade även på lite fetaost. Skall bli spännande att smaka. Jag hade inte 1 tsk vitpeppar i såsen.:)

    mandisenz 14 april 2011

    Har nu ätit. Fantastiskt gott. Fetaosten var pricken över i.

    Carmela 15 april 2011

    Jag gör det lite annorlunda. Kokar äggen. Använder Keldas ostås i stället. När blomkålen är klar häller jag över ostsåsen, det stekta baconet och äggen. Sist lite gratängost.

    gosmamman 15 april 2011

    Kul att ni gillar gratängen och det är väl härligt när man får nya influenser och sedan sätter sin egen prägel på den. Jag har även gjort den på skinka, men tycker personligen att bacon har mera smak. Feta ost måste jag prova nästa gång. Tack för alla kommentarer. Carin "gosmamman"

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben