Blomkålsgratäng med knaperstekt skinka

Serverar: 4 portioner

Eget smaksatt ströbröd är enkelt att göra. Med en linssallad till istället för skinka blir det en matig veggorätt.

Ingredienser

  • 1 stort blomkålshuvud, ca 1 kg
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 burk créme fraiche, 2 dl
  • 2 dl mjölk
  • 200 g riven cheddarost
  • 3-4 skivor vitt bröd med kanterna kvar
  • 1 kvist rosmarin
  • Ca 280 g skinka
  • Olivolja
  • Servering
  • Grönsallad
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 175 grader.
    2. Ansa och skär blomkålen i buketter. Lägg dem i en smord ugnssäker form. Skala och finriv vitlöken. Blanda créme fraiche och mjölk med hälften av den rivna vitlöken och riven ost. Häll såsen över blomkålen.
    3. Mixa brödskivorna med rosmarinkvisten tillett ströbröd med stavmixer eller i matberedare. strö över resten av osten på gratängen och det mixade brödet. Ringla 2 msk olja över.
    4. Gratinera i ugnen 50-60 minuter, tills gratängen har fått en fin färg och blomkålen känns mjuk.
    5. Stek skinkan knaprigt i en stekpanna. Servera gratängen med skinka och en grönsallad.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben