Skiva purjolök och vitlök och låt dem puttra i olivolja i en gryta ett litet tag utan att de får färg.
Bryt broccolin i små buketter, lägg dem åt sidan. Skär broccolistammen och blomkålen i små bitar. Blanda ner dem i grytan tillsammans med löken. Salta och peppra lätt.
Blanda i vin, grädde, vatten och buljongtärningar. Låt soppan koka på låg värme i ca 8 minuter tills blomkålen och broccolin är mjuk, rör om ibland. Mixa soppan slät med en handmixer.
Lägg i de små broccolibuketterna och låt sjuda i ca 5 minuter. Tillsätt ärtorna och låt soppan koka ytterligare ca 5 minuter tills broccolin är lagom mjuk.
Smaka av med salt och nymald svartpeppar.
Stek baconskivorna knapriga. Låt fettet rinna av på ett papper och bryt sedan skivorna i små bitar och strö dem över soppan.