Boller i karry

Serverar: 4 portioner

Boller i karry är en dansk klassiker, nästintill en nationalrätt som jag kom i kontakt med när jag jobbade i Danmark. Receptet hittade jag på nätet en gång i tiden och jag har modifierat det lite.

Ingredienser

  • 500 g skinkfärs 10%
  • 2 tsk salt
  • 1 tsk svartpeppar direkt från kvarnen
  • 1 ägg, medelstort
  • 2 gula lökar
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 ½ dl mjölk
  • 2 msk rapsolja
  • 10 g färsk ingefära
  • 1 ½ msk currypulver
  • 400 g krossade tomater (1 burk)
  • 400 g kokosmjölk (1 burk)
  • Instruktioner

    1. Rör samman köttsmeten med salt, peppar, den ena löken (riven), ingefäran (riven) mjöl, ägg och mjölk. Sätt smeten i kylen.
    2. Finhacka den andra löken och riv ingefära, Svetta av i en medelvarm panna tillsammans med curryn och oljan. Det ska inte ta färg.
    3. Tillsätt tomaterna och kokosmjölken och låt såsen småputtra 10-15 minuter.
    4. Forma köttsmeten till bullar på ca 50 g styck med en sked och platta till dem lite nätt. Lägg bullarna i såsen och låt det hela fortsätta att småputtra i ytterligare 12-15 minuter.
    5. Smaka av med salt och peppar.
    6. Serveras med ris eller cous-cous.
    7. Variant: Byt ut skinkfärsen mot kyckling- eller kalkonfärs

    Liknande recept

    Kommentarer (4)

    Mrchipps 27 januari 2012

    Irriterande att du kallar det för för en dansk klassiker och sedan modifierar detta,då får du kalla det något annat. Eller åtminstonde ladda upp orginalrecept på Boller i Karry

    boz1965 26 maj 2012

    MrChipps: Du kanske skulle googla istället för att gnälla?

    mortenw 12 september 2012

    jag är dansk och tycker att det är tråkigt att kalla detta för dansk rätt med betäckningen boller i carry detta receptet har absolut ingenting med dansk husmanskost att göra

    boz1965 12 september 2012

    Morten: Trots det är originalreceptet taget från en av Danmarks största och mest respekterade matsajter. Och trots det har du också sparat receptet i din kokbok, så vad gnäller du om? Kan du inte skriva nåt positivt så skriv för fan inget alls - jävla gnällpitt!

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben