Bräckt gravlax med sockerärts- och grapefruktsallad

Serverar: 4 portioner

Underbar nyttig omega- fisk med en sötsyrlig sallad och en underbar sås av senap och lime.

Ingredienser

  • 600 g laxsida
  • 2 msk salt
  • 2 ½ msk socker
  • 1 msk grovkrossad vitpeppar
  • 1 knippa dill
  • Rapsolja till stekning
  • Sockerärtssallad med grapefrukt
  • 50 g sockerärter
  • 1 msk smör
  • 1 avokado
  • 1 röd grapefrukt
  • 3 dl machésallad
  • Salt
  • Peppar
  • Senaps- och limesås
  • 2 msk flytande honung
  • Saften av 1 lime
  • 1 ½ msk skånsk senap
  • 1 dl rapsolja
  • Salt
  • Vitpeppar
  • Tillbehör
  • Kokt färskpotatis
  • Instruktioner

    1. Bena ur och ansa laxsidan. Frys i 2 dygn och låt sedan tina till max hälften i rumstemperatur. Blanda salt, socker och vitpeppar. Klappa in laxen med blandningen. Hacka dillen grovt och täck laxen. Lägg laxsidan i väl förslutna, dubbla fryspåsar. Låt grava i kylskåp ca 1 dygn.
    2. Sockerärts- och grapefruktsallad: Förväll sockerärterna ca 1 minut i hett vatten, slunga sedan i smör. Klyfta avokadon och grapefrukten, skär gärna bort hinnan från klyftorna med en vass kniv. Blanda alla ingredienser, salta och peppra lätt. Ställ kallt till servering.
    3. Senaps- och limesås: Blanda honung, limesaft och senap. Droppa sedan ned rapsoljan under kraftig omrörning. Smaka av med salt och vitpeppar och tillsätt ev mer honung om såsen är för syrlig.
    4. Vid tillagning. Ta fram laxen. Skrapa bort gravningskryddorna och skär laxsidan i 4 lika stora bitar. Pensla en grillpanna, stekpanna eller grillen med rapsolja. Bräck laxbitarna med skinnsidan ner på hög värme. Låt dem genast bli halvt genomstekta, kontrollera sidan på laxen, den blir vit då den är genomstekt. Mitten och ovansidan ska vara rå/gravad vid servering.
    5. Servera den bräckta laxen med sockerärts- och grapefruktsallad, senaps- och limesåsen och kokt potatis.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben