Bräckt lax och dillsky

Serverar: 4 portioner

Tid: 20 minuter

Enkel sommarmiddag. Ett exempel på att bra råvaror och enkel tillagning ofta ger gott resultat! Det som gör skyn så god är att man inte byter stekpanna eller sköljer ur den mellan.

Ingredienser

  • 1 rejäl bit gravad laxfilé
  • Smör
  • Salt
  • Vitpeppar
  • 3 dl grädde
  • 1 dl hackad dill
  • Färskpotatis
  • Instruktioner

    1. Skär fjärilskotletter av laxfilén.
    2. Hetta upp en stekpanna med en klick smör. När smöret tystnat lägger man i laxen.
    3. Koka upp vatten till potatisen.
    4. När laxen är bräckt, dvs fått fin stekyta, lägger man upp dom på ett serveringsfat. Lägg i ytterligare en klick smör som får smälta i samma panna. Häll i grädde (alt mjölk) och låt koka upp. Lägg i dillen, salta och peppra och låt allt koka ihop några minuter.
    5. Färskpotatisen bör vara klar ungefär samtidigt som lax och sky. Serveras direkt och smaka av med eventuellt ytterligare salt och peppar.

    Liknande recept

    Kommentarer (5)

    The_mama97mia 8 februari 2009

    Förlåt men hur gör du för att få fjärilskotlett av laxfilén? Det låter som ett gott recept som jag vill prova!

    snuosm 9 februari 2009

    När jag gör fjärilskotletter av en laxfilé, så måste man få tag i en ganska rejäl bit lax. Skär i skivor, men varannat snitt ej helt igenom. Sedan är det bara att vika till kotletterna.

    ellika 17 februari 2009

    Hej! Jag undrar också hur man får till fjärilskotletter av en laxfilé? Annars verkar det enkelt och gott, förstår bara inte riktigt vad du menar

    snuosm 17 februari 2009

    Om man köper portionsförpackad fryst laxfilé går det inte så bra att göra fjärilskotletter. Det behöver vara en hel filé med skinnet kvar. Enklast är att uppsöka en mataffär där man kan be personalen göra detta. Kanske dyrare än att fixa egen gravad hel filé, men det kan det vara värt ibland;-)

    SuHo 18 april 2009

    Det här åt vi på påskaftonen - gott! Vi brydde oss inte om att försöka oss på några fjärilskotletter, utan bräckte hela biten (som inte var så väldigt stor...)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben