Broccolijärpar med cidersås, stekt äpple och kål

Serverar: 4 portioner

Alla höstens ljuvliga smaker i en rätt. Robust och varierad, perfekt som bjudmiddag med vänner och familj. Glutenfri, laktosfri och äggfri.

Ingredienser

  • Broccolijärpar
  • 2 potatisar
  • 2 morötter
  • 500 g broccoli
  • 1 gul lök
  • ½ dl sojamjöl
  • 1 tsk torkad oregano
  • 1 tsk torkad basilika
  • Salt
  • Svartpeppar
  • Ströbröd till panering, eventuellt glutenfritt
  • Stek äpple och kål
  • 1 klyfta vitkål
  • 2 äpplen
  • 1 dl rostade valnötter
  • 1 tsk äppelcidervinäger
  • 2 tsk sirap
  • Salt
  • Vitpeppar
  • Sockerstekt potatis
  • 600 g kokt potatis
  • 2 msk rapsolja eller smör, t ex mjölkfritt
  • 2 tsk socker
  • 1 msk finhackad färsk persilja, fryst går bra
  • Salt
  • Svartpeppar
  • Cidersås
  • 2 schalottenlökar
  • 4 dl äppelcider
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 2 dl grädde, t ex havre- eller sojagrädde
  • 1 tsk mörk sojasås
  • Salt
  • Vitpeppar
  • Instruktioner

    1. Broccolijärpar: Skala potatisarna och morötterna. Dela i mindre bitar och koka mjuka i rikligt med vatten. När de nästan är klara slänger du ner broccolin och koka i ca 5 minuter. Häll av vattnet. Hacka den gula löken och släng ner i en matberedare tillsammans med potatisar, morötter och broccoli. Mixa grovt och skrapa ner allt i en skål. Blanda ner sojamjöl, oregano, basilika, salt och peppar. Forma till avlånga järpar och rulla i ströbrödet. Stek gyllenbruna i lite rapsolja.
    2. Stekt äpple och kål: Strimla kålen och skär äpplet i tunna klyftor. Stek allt gyllenbrunt i lite olja eller smör. Blanda ner valnötter, vinäger, sirap, salt och peppar.
    3. Sockerstekt potatis: Stek den kokta potatisen i lite olja eller smör. När de har fått fint med färg strör du över sockret. Låt steka i någon minut. Krydda med finhackad persilja, salt och peppar.
    4. Cidersås: Hacka schalottenlökarna fint. Fräs i lite olja tills de mjuknar. Häll på cider, buljongtärning och grädde. Låt koka utan lock i 10 minuter. Vispa ner sojasås och smaka av med salt och vitpeppar.
    5. Servera broccolijärparna med sockerstekta potatisar, stekt äpple och kål samt cidersåsen. Ät och njut!

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben