Broccolisoppa med surdegskrutonger och turkisk yoghurt
Vitaminbomb i flytande form! Broccoli är supernyttigt, och soppa är ett enkelt sätt att få i sig de gröna buketterna.
Ingredienser
2 broccolistånd
1 purjolök
1 liten gul lök
3 potatisar
Olivolja
1 liter vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
4 dl mjölk
Salt
Peppar
Surdegskrutonger
4-5 skivor dagsgammalt surdegsbröd
1-2 vitlöksklyftor
4 msk olivolja
Flingsalt
Servering
3 dl turkisk yoghurt
Instruktioner
- Dela broccolin i mindre bitar, strimla purjon och hacka löken. skala och skär även potatisen i mindre bitar. Fräs purjo och lök i några matskedar olivolja i en stor kastrull utan att det tar färg. Lägg i broccoli och potatis och häll över 1 liter vatten. Smula ner buljongtärningarna och låt allt koka tillsammans i ca 15 minuter.
- Tillsätt mjölken och mixa alltihop direkt i kastrullen med hjälp av en stavmixer eller häll över i en matberedare, till en slät soppa. Smaka av med salt och peppar och låt soppan få ett snabbt uppkok strax före servering.
- Skär brödet i tärningar, lägg på ett ugnsfast fat. Finhacka vitlök, blanda med krutongerna och ringla över olivolja. Strö några nypor flingsalt över och blanda runt. Rosta mitt i ugnen på 225 grader grillvärme några minuter tills brödet fått en gyllene färg. Blanda runt efter någon minut.
- Servera soppan varm med frasiga brödkrutonger och en klick turkisk yoghurt.
Liknande recept
Kommentarer (0)