Använd en ugnsfast form med lite högre kanter, ca 21*26 cm. Klä formen med bakplåtspapper genom att klippa pappret i lagom stora bitar och lägg det omlott i formen.
Smält smöret i en kastrull och dra av det från plattan. Pensla bakplåtspappret med lite smör. Bryt ner chokladen i det varma smöret och låt den smälta.
Tillsätt sedan råsocker och nötter i smörblandningen. Sikta ner vetemjöl blandat med bakpulver, salt och vaniljsocker, blanda ordentligt. Rör sedan ner äggen ett i sänder och se till att allt är väl blandat.
Häll smeten i formen och grädda i 175 grader. Efter 30 minuter tas kakan ut ur ugnen. Släpp ner formen på en tjock skärbräda så att kakan sjunker ihop i formen. Detta knep gör att kakan blir mer kompakt i konsistensen och utan luftbubblor. Låt kakan sedan gräddas ytterligare 10 minuter. Det blir en kladdig men inte rinnig brownie.
Låt kakan svalna något i rumstemperatur, men ställ den sedan i kylen för att svalna helt. Skär upp i fyrkanter och servera med vaniljglass eller vispad grädde.