Brownietårta med blåbärsmousse

Serverar: 12 portioner

Seg och god botten som kan ätas som den är, men vem vill missa en frisk mousse som denna?

Ingredienser

  • 150 g mörk choklad
  • 100 g mjuk smör
  • 2½ dl socker
  • 2 ägg
  • 2 msk kakao
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1½ dl vetemjöl
  • Blåbärsmousse
  • 6 gelatinblad
  • 225-250 g blåbär
  • 3 äggulor
  • 1 dl florsocker
  • 2 dl gräddfil
  • 3 dl vispgrädde
  • Garnering
  • Blåbär
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 175 grader.
    2. Klipp ut en rundel av bakplåtspapper och lägg i botten på en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Smält chokladen i vattenbad eller mikro. Rör ihop smör och socker.
    3. Rör ner äggen ett i taget och blanda med chokladen. Sikta ner kakao, vaniljsocker och mjöl och rör till en jämn smet. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen ca 25 minuter. Låt kakan kallna i formen.
    4. Låt gelatinbladen ligga i kallt vatten 5 minuter. Mixa blåbären till en fin puré. Vispa äggulor och florsocker vitt och pösigt och blanda med blårbären.
    5. Ta upp gelatinbladen och smält dem på svag värme i en kastrull. Rör ner dem i äggsmeten. Blanda ner gräddfilen, vispa grädden coh vänd ner i smeten.
    6. Häll smeten i formen på den kalla kakan, låt stå i kyl ca 5 timmar. Ta kakan ur formen och garnera med blåbär.

    Liknande recept

    5
    30 min
    4-6
    1

    Kommentarer (1)

    UllaC 21 november 2010

    Tårtan var jättegod, men som fin har skrivit i kommentaren så var den väldigt seg.

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben