Cannelloni med broccoli och romanesco

Serverar: 4-6 portioner

Det här är en variant av en klassisk italiensk rätt, orecchiette med broccoli, sardeller och vitlök. Här används romanescobroccoli eller blomkål i en gratäng. Smakerna är fantastiska! Ett recept från Jamie Oliver.

Ingredienser

  • 500 g broccoli, sköljd och delad i buketter
  • 500 g romanescobroccoli eller blomkål, delad i buketter
  • Olivolja
  • 7 vitlöksklyftor, skalade, tunt skivade
  • Bladen från en liten knippa timjan
  • 1 burk sardeller i olja, avrunna, hackade, oljan sparad
  • 2-3 torkade röda chilifrukter, smulade
  • Flingsalt
  • Nymalen svartpeppar
  • 5 dl passerade tomater
  • Rödvinsvinäger
  • 5 dl crème fraiche
  • 200 g parmesanost, finriven
  • 16 cannellonirör
  • Bladen från en liten knippa basilika
  • 200 g mozzarella
  • Extra fin jungfruolja
  • 4 nävar rucolablad, sköljda, avrunna
  • 1 citron
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 200 grader. Koka broccoli och blomkål eller romanesco tills de är genomkokta, 5-6 minuter, låt rinna av i durkslag. Spara kokvattnet.
    2. Hetta upp en kastrull, häll i en rejäl skvätt olivolja och tillsätt vitlök. Stek i några sekunder, tillsätt sedan timjan, sardeller, sardellolja och chili. Efter ytterligare några sekunder, tillsätt den kokta broccolin och blomkålen tillsammans med ca 4 msk av kokvattnet. Rör om ordentligt, lägg på ett lock på glänt och låt puttra på låg värme i 15-20 minuter. Rör om regelbundet - genom att överkoka grönsakerna får de inte bara intensivare smak utan också rätt konsistens för det här receptet.
    3. Ta av locket under de sista 5 minuterna så att all vätska förångas. Ta bort kastrullen från värmen. Mosa grönsakerna med potatisstöt, smaka av moset och krydda med salt och peppar. Sprid ut moset på en ugnsplåt och låt det svalna.
    4. Ta under tiden fram en ugnsfast form eller en långpanna (cannellonirören bör precis få plats sida vid sida). Häll i de passerade tomaterna och tillsätt en nypa salt och en skvätt rödvinsvinäger.
    5. Rör ihop crème fraiche med hälften av parmesanosten. Salta och peppra och tillsätt lite av det sparade kokvattnet så att konsistensen blir lite tunnare. Ös det avsvalnade grönsaksmoset i en stor plastpåse och klipp av ena hörnet. Snurra ihop överdelen av påsen och pressa ut fyllningen i cannellonirören. Om du hellre vill kan du använda tesked för att fylla rören. Fyll rören - snåla inte - och lägg ut dem i ett lager ovanpå tomatsåsen. Fördela basilikan ovanpå rören och ös över den vita såsen.
    6. Peppra, strö över resten av parmesanosten, bryt mozzarellan i bitar och strö över den också. Ringla jungfruolja över och grädda i ugnen tills gratängen har fin färg och såsen bubblar, det tar 30-40 minuter.
    7. Pressa citron över rucolan och blanda med jungfruolja. Servera cannellonin med rucolan och ett gott bröd med knaprig skorpa.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben