Cassata alla Siciliana

Serverar: 6 portioner

Detta är en tårta, men översättningen blir siciliansk glass ungefär. Populär på Sicilien. Den innehåller bl.a. ricotta, cointreau, blockchoklad, syltade olika slags frukter och pistagemandel.

Ingredienser

  • 3 medelstora ägg
  • 1 dl (75 g) strösocker
  • ½ tsk finrivet citronskal
  • ½ tsk vaniljessens (vanillinsocker)
  • Drygt 1 dl vetemjöl, siktat
  • Fyllning och glasyr
  • ½ kg ricotta eller keso
  • 1½ dl (125 g) strösocker
  • 4 msk maraschino eller cointreau
  • 50 g blockchoklad, finhackad
  • 50 g blandade syltade frukter, hackade
  • 1 msk pistagemandel eller mandel, hackad
  • Till garnering
  • Syltade körsbär
  • Syltade apelsin- och citronskivor
  • Riven blockchoklad
  • Instruktioner

    1. Vispa ägg, socker, citronskal och vanilj i en skål med elvisp eller cyklonvisp, tills blandningen är tjock nog att bilda toppar. Vänd i mjölet.
    2. Häll upp smeten i en avlång form (1½ l), klädd med smort smörpapper. Grädda i 200ºC i 20-30 minuter tills kakan är torr. Stjälp upp den på galler och låt kallna.
    3. Arbeta samman ost och socker till en lätt, slät massa. Tillsätt 2 msk likör. Dela massan i två delar. Ställ in hälften i kylskåpet till glasyren. Blanda andra hälften med choklad, skal och mandel till fyllningen.
    4. Skär kakan mitt itu på längden så att det blir tre bottnar. Lägg bottenplattan på ett kakfat, droppa 1 msk likör över och bred ut hälften av fyllningen. Lägg på mellanlagret, droppa över resten av likören och bred ut det sista av fyllningen. Täck med den tredje bottnen. Pressa lätt samman kakan och ställ den kallt.
    5. Ungefär 1 timme innan kakan skall serveras brer man ut glasyren över kakan och på sidorna. Garnera med syltad frukt och riven blockchoklad.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben