Cesars Spanska Oxstek

Serverar: 4-5 portioner

Tid: 1 timme 30 minuter

Jag var på jakt efter en mager stek, och hittade detta recept i min "Carl Butlers Kokbok" från någonstans runt 1975. Med lite extra kryddning tycker jag att det är en suverän rätt, just så mager som eftersöks nuförtiden.

Ingredienser

  • 1 kg stek
  • 1 gul lök
  • 4 rejäla morötter
  • 1,5 dl rödvin
  • 1 lagerblad
  • salt
  • svartpeppar
  • Instruktioner

    1. Skala löken och skär den i bitar. Gör likadant med morötterna. 2. Bryn steken väl runt om och lägg den i grytan (el. bryn i grytan). 3. Lägg i grönsaker, vin, lagerblad, 1 tsk salt och 1/2 tsk peppar. - Om du gillar lite hetta, stoppa i 1 hel liten chili och 2-3 vitlöksklyftor; låt detta koka med c:a 30 min. och fiska sedan upp dem. Låt steken sakta sjuda under lock i c:a 1,5 tim. (Beräkna 45 min. per 500 gr) Pröva om steken är färdig gnm att sticka en steknål el. stekgaffel i den tjockaste delen. Om inget blod sipprar ut är steken färdig. Använder du stektermometer ska den gå till ca 80 grader. (OBS! Detta är på 70-talet! Nu är det c:a 75 grader - i en vanlig kalvstek jag just gjorde var rekommenderad temperatur rosa 65 grader och genomstekt 70. Jag tycker inte att det stämmer - man vill inte ha blodig stek! Så låt köttet steka (sakta - gärna 150 graders ugnsvärme i längre stektid!). Cirka 75 grader blir nog bra. 4. Ta upp steken. Håll den varm gnm att vira in den i folie. 5. Ta bort lagerbladet och passera (el. snarare - kör i mixer el matberedare) lök, morötter och buljong till sås. Krydda på om det behövs. (INTE, om du använt chili och vitlök!) 6. Skär upp steken och lägg den över såsen enligt bild.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben