Cheesekake med citronricotta och blåbär

Vem sa att nyttigt måste vara tråkigt? Studier har visat att rätt mat kan vara lika effektivt för hjärthälsan som medicin. Ät dig frisk!

Ingredienser

  • 500 g mager ricottaost
  • 2 stora ägg
  • 75 g socker
  • 1,5 dl naturell lättyoghurt
  • 4 msk pressad citron
  • Rivet skal av 2 citroner
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 äggvitor
  • 150 g mager kesella
  • 300 g färska eller frysta och tinade blåbär eller annan frukt
  • Botten
  • 125 g kex av digestivetyp, stötta
  • 2 msk socker
  • 1 tsk malen kanel
  • 1 msk flytande margarin
  • 1 äggvita
  • Instruktioner

    1. Blanda de stötta kexen, sockret, kanelen och margarinet i en bunke. Vispa äggvitan hårt och rör ner den i smulblandningen. Tryck ner smeten i botten på en form med 23 cm i diameter och löstagbar botten och grädda i 200 graders ugnsvärme i 7-10 minuter tills ytan har blivit ljusbrun. Låt svalna.
    2. Kör ricottan och äggen i en matberedare eller mixer till en jämn smet. Blanda den noga med socker, yoghurt, citronskal, citronsaft, mjöl och vaniljsocker.
    3. Vispa äggvitorna hårt, vänd ner i ricottasmeten och bred ut röran över botten. Grädda i ugnen i 50-55 minuter tills mitten känns fast.
    4. Dra en kniv runt kanten så att kakan lossnar och låt den svalna. Ta loss formens kant, täck över kakan och kyl den i minst 2 timmar eller 1 dag.
    5. Bred kesella på ytan, garnera med blåbären eller annan frukt och servera.
    6. Näringstips: Att den här kakan har låg fetthalt beror på att mager ricotta ingår i stället för fet grädde eller fet färskost. Läs näringsvärdesdeklarationen och köp den ricotta som innehåller minst fett. Botten är också gjord med mycket lite fett eftersom äggvita och inte hela ägg är bindemedel. Äggvita består huvudsakligen av protein och innehåller inget fett, gulan däremot 5 g fett.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben