Chokladbulle med havtorn och pistasch

Serverar: 10 portioner

Otroligt god och annorlunda chokladbulle fylld med ljuvlig havtornskräm.

Ingredienser

  • Chokladbrioche
  • 625 g vetemjöl, ca 10 dl
  • 75 g kakao, ca 1 ¾ dl
  • 210 g mjölk, ca 2 dl
  • 210 g ägg, ca 3 ½ st
  • 100 g socker, ca 1 dl
  • 35 g jäst
  • 15 g salt, ca 1 msk
  • 225 g osaltat smör
  • Fyllning
  • 100 g mandelmassa
  • 50 g vatten, ca ½ dl
  • Havtornspuré
  • 250 g frysta havtorn
  • 2 msk socker
  • Havtornskräm
  • 125 g mjölk
  • 125 g havtornspuré
  • ½ vaniljstång
  • 60 g socker, ca ½ dl
  • 20 g maizena, ca 2 msk
  • 60 g äggula, ca 2 st
  • 25 g smör
  • Pensling
  • 1 ägg
  • Instruktioner

    1. Chokladbrioche, dag 1: Arbeta ihop alla ingredienser utom smöret i en degblandare, 2 minuter långsamt och 4 minuter snabbt. Tillsätt smöret i tre omgångar, tills det blandats in. Kör degen ca 3 minuter snabbt. Plasta över degen i bunken och låt jäsa i kylskåp i ca 12-15 timmar.
    2. Fyllning: Blanda ut mandelmassan med vattnet, lite i taget till en lagom konsistens.
    3. Havtornspuré: Koka upp havtorn med socker. Mixa och passera genom en sil.
    4. Havtornskräm: Koka upp mjölk, puré och vaniljstång. Gör en redning av socker, maizena och äggula. Blanda i redningen och låt koka upp. Tillsätt smör. Fyll krämen i en spritspåse och lägg i kyl.
    5. Chokladbrioche, dag 2: Kavla ut degen till en rektangel. Bred ut mandelmassan över degen och rulla ihop till en rulle. Skär degen i bitar och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Täck över och låt jäsa i ca 2½ timme.
    6. Sätt ugnen på 190 grader.
    7. Pensla bullarna med ägg och spritsa på havtornskrämen. Grädda i ca 9 minuter.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben