Chokladfyllda jordgubbsgifflar

Serverar: 24 portioner

Gott till kaffet! Festgifflar fyllda med jordgubbar, mandel och choklad.

Ingredienser

  • 25 g jäst för söta degar
  • 2 1/2 dl mjölk
  • 1/2 dl socker
  • 1 ägg
  • 1 tsk nystött kardemumma
  • 150 g rumsvarmt smör eller margarin
  • Ca 7 1/2 dl vetemjöl
  • Fyllning
  • 75 g mandelmassa
  • 75 g smör eller margarin
  • 2 msk socker
  • 50 g mörk choklad
  • 1 1/2 tsk potatismjöl
  • 2 dl grovhackade färska jordgubbar
  • Pensling
  • 1 lätt uppvispat ägg
  • Glasyr
  • 1 dl florsocker
  • 2 tsk vatten
  • Instruktioner

    1. Smula ned jästen i en degbunke. Värm mjölken fingervarm och tillsätt den litet i taget. Rör om tills jästen är upplöst. Tillsätt socker, ägg och kardemumma och klicka ned matfett.
    2. Blanda ned ca 6 dl av mjölet och rör snabbt samman till en slät, men ganska lös deg. Täck med bakduk och låt degen vila i bunken ca 40 minuter.
    3. Fyllning: Riv mandelmassan. Tillsätt matfett och socker. Rör till en slät massa. Hacka och tillsätt chokladen. Strö potatismjölet över de grovhackade jordgubbarna. Rör runt varsamt, så att bitarna mjölas jämnt.
    4. Blanda ned det sparade mjölet i degen och arbeta den blank och smidig. Dela degen i tre jämnstora bitar och forma till runda bullar. Kavla sedan ut varje bulle till en rund platta, som är ca 30 cm i diameter.
    5. Sporra upp varje platta i 8 snibbar. Lägg en klick fyllning vid basen på varje snibb och toppa med några jordgubbsbitar. Rulla samman från basen till gifflar. Böj dem lätt och placera dem på bakpappersklädd plåt. Låt jäsa till knappt dubbel storlek, ca 35 minuter.
    6. Sätt ugnen på 250°.
    7. Pensla de färdigjästa bullarna med uppvispat ägg. Grädda dem i mitten av ugnen ca 6 minuter. Ta ut och lått kallna.
    8. Rör ihop florsocker och vatten till en glasyr och ringla den över gifflarna.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben