Chokladmarängtårta

Serverar: 10 portioner

Tid: 2 timmar

Den godaste tårtan jag någonsin har ätit! Bakas i långpanna.

Ingredienser

  • Bottnar chokladsockerkaksdel
  • 75 g margarin eller smör
  • 1 dl socker
  • 1 ½ tsk bakpulver
  • 3 msk kakao
  • 4 äggulor
  • 1 ½ dl vetemjöl
  • 2 msk mjölk
  • Bottnar marängdel
  • 4 äggvitor
  • 2 dl socker
  • Ev. ca 35 g mandelspån
  • Fyllning
  • 3 dl vispgrädde
  • Färsk frukt eller bär (t.ex. skivad banan eller jordgubbar/blåbär/hallon)
  • Instruktioner

    1. Rör margarin/smör och socker till en jämn smet med elvisp. Tillsätt bakpulver och kakao och rör till en jämn smet. Tillsätt äggulorna, en i taget och rör smeten porös.
    2. Rör i mjölet och till sist mjölken.
    3. Bred ut smeten antingen i en långpanna 30x40 cm klädd med bakplåtspapper eller också i två runda formar med löstagbar kant (smörjda och bröade om det inte är teflon) ca 20 cm i diameter. Gör du tårtan i långpanna får du en rektangulär tårta.
    4. Gör rent visparna. Vispa äggvitorna till fast skum. Tillsätt socker och fortsätt vispa marängmassan några minuter.
    5. Bred marängsmeten ovanpå smeten i långpannan/runda formarna.
    6. Strö över mandelspån om du vill ha det.
    7. Grädda tårtan mitt i ugnen i 150 grader i ca 45 minuter. Låt svalna under bakduk. Låt tårtan kallna helt innan du tar loss den från pappret eller lossar kanterna på formarna. Perfekt är att göra tårtbottnarna på kvällen innan den ska ätas så kan den svalna under bakduk under natten.
    8. Vispa grädden till fyllningen och ta fram frukt eller bär.
    9. Om du gjort kakan i långpanna: Dela tårtan på mitten. Flytta försiktigt den ena bottnen till ett fat.
    10. Om du gjort kakan i rund form. Ta försiktigt loss den ena bottnen från formen med hjälp av en stekspade och flytta den till ett runt tårtfat.
    11. Bred på grädden på bottnen och fördela frukt/bär.
    12. Lägg på den andra bottnen (ta försiktigt loss den också).
    13. Förvara tårtan i kylskåp. Tårtan bör ätas samma dag, annars sjunker den ihop en del och blir inte lika tjusig eftersom grädden i fyllningen gör att marängen i den understa bottnen smälter.

    Liknande recept

    Kommentarer (2)

    MelleBandolo 30 december 2008

    Supersmarrig!!!

    MammaIrene 14 april 2009

    Är detta pinociotårta fast med kakao i? Det verkar gott, jag skall prova nästa gång....

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben