Chokladmuffins med lakrits

Serverar: 10-12 portioner

Tre fylliga smaker - kakao, anis och kaffe, bildar här en ljuv symfoni. De här muffinsen ska vara härligt kladdiga i mitten när de tas ut ur ugnen.

Ingredienser

  • 200 g mörk choklad av god kvalitet
  • 100 g osaltat smör
  • 4 stora ägg + 2 äggulor
  • 2 dl strösocker
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 msk mald stjärnanis
  • 1 dl ströbröd
  • Sirap
  • 1 dl starkt kaffe
  • 200 g strösocker
  • 1 hel stjärnanis
  • 2 msk kaffelikör, t ex Kahlúa
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 200 grader. Smöra små metall- eller aluminiumformar. Bryt chokladen i mindre bitar. Smält choklad och smör i en kastrull på mycket svag värme eller i mikron. Se till så att inget vatten kommer ner i blandningen.
    2. Vispa ägg, äggulor och socker till en fluffig vit kräm. Vänd ner mjöl och stjärnanis i äggvispet.
    3. Blanda ner ströbrödet och till sist den smälta chokladblandningen. Blanda försiktigt med en spatel eller en sked.
    4. Skeda ner smeten i formarna. Grädda muffinsen 12-15 minuter eller tills en sticka precis blir kladdig när du sticker den i kakan.
    5. Gör sirapen under tiden muffinsen gräddas. Häll kaffe, socker och hel stjärnanis i en tjockbottnad kastrull. Värm upp tills sockret smält. Rör inte runt för mycket.
    6. Höj värmen och låt koka 2-3 minuter tills sockerblandningen tjocknat lite. Rör ner likören. Dra bort kastrullen från plattan, håll såsen varm.
    7. Gör små hål i kakorna med hjälp av en sticka eller liknande. Ta upp stjärnanisen. Häll över hälften av sirapen, framför allt i hålen. Låt dem svalna. Servera med resten av sirapen och gärna lite vispad grädde.

    Liknande recept

    Kommentarer (1)

    LANDJ 4 januari 2013

    Jag älskade dessa! Lakritssmaken är underbar och lyxig. Maken var dock inte riktigt lika förtjust.

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben