Chokladtarte med hallon på längden

En underbar tarte med choklad- och hallonfyllning som passar utmärkt som dessert eller som fin tårta till kaffet.

Ingredienser

  • Chokladmördeg
  • 1 dl socker
  • 100 g rumsvarmt smör
  • 1 ägg
  • 3.25 dl vetemjöl
  • ½ dl kakao
  • ½ tsk bakpulver
  • Chokladtårtbotten
  • 4 ägg
  • 1 dl socker
  • 1½ dl vetemjöl
  • 1½ msk kakao
  • Choklad- och hallonfyllning
  • 150 g + 50 g hallonpuré (frysta, tinade hallon som mixas till en puré)
  • 150 g finhackad mörk choklad, 65% kakaohalt
  • 20 g smör
  • Dekoration
  • Färska hallon
  • Florsocker
  • Instruktioner

    1. Chokladmördeg: Blanda socker, smör och ägg i en bunke. Sikta i mjöl, kakao och bakpulver. Blanda allt till en jämn deg. Lägg degen i en plastpåse och låt den vila i kylen ett par timmar eller över natten.
    2. Sätt ugnen på 200 grader. Kavla ut mördegen tunt, fyll en avlång form. Baka mitt i ugnen i ca 12 minuter. Låt svalna.
    3. Chokladtårtbotten: Sätt ugnen på 200 grader. Vispa ägg och socker i en kastrull, värm under vispning till 60 grader. Häll över smeten i en bunke och vispa den kall.
    4. Sikta mjöl och kakao på ett smörpapper. Vänd ned mjölblandningen i marängen med en slickepott.
    5. Häll smeten i en smord form och baka i ca 20 minuter. Vänd den bakade botten upp och ned på ett mjölat bakplåtspapper. Låt svalna.
    6. Choklad- och hallonfyllning: Koka upp 150 g hallonpuré och häll den över den hackade chokladen i en skål. Mixa med handmixer tills chokladen smält. Tillsätt smör och mixa till en slät blandning.
    7. Dela tårtbotten i 2-3 delar, ta en del och dränk in den i 50 g hallonpuré. De andra bottnarna kan sparas i frysen, väl inpackade.
    8. Bred ut lite choklad- och hallonfyllning i botten på mördegsskalet, lägg på tårtbotten, täck med mer fyllning. Dekorera med färska hallon och sikta över florsocker.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben