Chokladtarte med kolafyllning och chokladtryffeltäcke med flingsalt

Tokigt gott- vad mer behövs sägas.

Ingredienser

  • Tarteskal
  • 125 g laktosfritt smör
  • 1½ dl florsocker
  • 1 ägg
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 msk kakao
  • Kolafyllning
  • ½ dl ljus sirap
  • 1,25 dl vatten
  • 5 dl socker
  • 125 g laktosfritt smör
  • 1,25 dl laktosfri vispgrädde
  • 2 msk laktosfri smetana eller gräddfil, Valio
  • Chokladtryffeltäcke
  • 125 g laktisfri vispgrädde
  • 125 g hackad mörk choklad av god kvalitet, 70%
  • 1-2 krm flingsalt
  • Tillbehör
  • Laktosfri vispad grädde eller vaniljglass
  • Instruktioner

    1. Tarteskal: Blanda smör och socker tills det blir fluffigt. Blanda i ägget. Blanda sedan de torra ingredienserna och sikta ner dem i smörblandningen. Rör ihop till en deg. Låt degen vila i kylskåpet en halvtimme.
    2. Kavla ut degen mallan plastfolie och klä en pajform med löstagbar votten, ca 25 cm i diameter. Nagga med en gaffel och låt vila i kyl i 30 minuter. Förbaka pajskalet i 10 minuter i 225 grader.
    3. För att vara säker på att kanterna inte "rasar ner" kan du lägga ett bakplåtspapper på skalet och fylla formen med tex. torkade ärter.
    4. Kolafyllning: Sjud vatten, socker och sirap i 15 minuter på låg värme till en tjock sirapsliknande konsistens. Rör ner smör, grädde och smetana eller gräddfil. Fyll tarteformen med kola smeten och baka 40 minuter i 165 grader. Låt kallna.
    5. Tryffeltäcke: Koka upp grädden. Tillsätt chokladen under omrörning och rör tills massan är slät och blank. Häll chokladmassan över den kalla kolatarten och strö lite flingsalt över.

    Liknande recept

    4.5
    1 h 30 min
    3-4
    15

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben