Lakritsrutor med flingsalt

Serverar: 20 portioner

En kaka i långpanna med en glasyr med bl.a. lakritspulver, florsocker och flingsalt. Kan man inte få tag i lakritspulver så mortla turkisk peppar eller använd lakritsströssel. I denna kakan har jag använt Supersalta flakes (Kryddhuset) tills jag har skickat efter lakritspulver från Borgeby Kryddgård.

Ingredienser

  • 200 g smör
  • 2 dl mjölk
  • 3 ägg
  • 4 dl strösocker
  • 1 ½ msk bakpulver
  • 1 msk vaniljsocker
  • ½ dl kakao
  • 6 dl vetemjöl
  • ½ tsk salt
  • Lakritsglasyr
  • 150 g smör
  • 2 msk lakritspulver
  • 1 msk kakao
  • 2 msk vatten
  • 5 dl florsocker
  • 3 msk flingsalt
  • Instruktioner

    1. Värm ugnen till 225°C. Lägg två smörpapper omlott i en långpanna som är cirka 32x40 cm.
    2. Smält smöret och blanda med mjölken. Vispa ägg och socker pösigt med elvisp. Rör ner smörblandningen.
    3. Blanda bakpulver, vaniljsocker, siktad kakao och mjöl och rör försiktigt ner i smeten.
    4. Bred ut smeten i långpannan och fördela den jämnt med en slickepott. Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 15 minuter.
    5. Glasyr: Smält smöret i en kastrull. Häll i lakrits och vatten. Sikta över kakao och florsocker och rör till en jämn smet. Koka samman tills glasyren tjocknar något.
    6. Ta ut kakan och bred över glasyren medan kakan är varm. Strö över saltflingor.
    7. Skär kakan i fyrkantiga bitar med en sågtandad kniv.

    Liknande recept

    4.5
    1 h 30 min
    3-4
    15

    Kommentarer (1)

    JennyV 22 juni 2011

    Dessa blev helt plötsligt mina absoluta favoriter!!!! Helt underbara!!!!!!!!!!!!!

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben