Chokladtryffeltårta med vaniljglass

En tryffeltårta är en delikat efterrätt som du kan njuta av länge. Servera med en kula vaniljglass för att bryta av det mastiga i kakan.

Ingredienser

  • 2½ dl vetemjöl
  • 4 msk florsocker
  • ½ tsk kanel
  • 25 g kakao
  • 75 g hackat smör
  • Topping
  • 325 g couverture choklad (choklad med högre halt av kakaosmör än vanlig choklad, mellan 33-44 %)
  • 130 g mörk choklad, 70 %
  • 7½ dl vispgrädde
  • 2 msk konjak
  • 2 tsk vaniljsocker
  • Garnering
  • 3-4 msk kakao
  • 500 ml vaniljglass
  • Instruktioner

    1. Blanda samman mjöl, florsocker, kanel och kakao. Tillsätt smöret och knåda snabbt ihop till en mördeg. Forma en boll, svep in i plastfolie och ställ kallt i 1 timme.
    2. Värm ugnen till 200 grader och klä en form ca 26 cm i diameter med bakplåtspapper.
    3. Knåda degen mjuk igen och kavla ut storleken på formen. Klä kakformen med degen, picka med en gaffel i botten och grädden den tills den blir gyllenbrun, ca 10 minuter Ta ut ur ugnen och låt svalna.
    4. Smält couverture chokladen och den mörka chokladen i ett vattenbad. Låt svalna tills den blir ljummen. Blanda grädde, konjak och vaniljsocker i en stor skål tills den blir lite fast. Rör snabbt i chokladen och häll blandningen jämnt över kakbottnen. Kyl i minst 4 timmar.
    5. Pudra kakan med kakao före servering. Servera med en skopa vaniljglass.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben