Chokladtryffeltårta med mandelbotten och chokladmintgelé

Serverar: 15-20 portioner

Tid: 45 minuter

Något av det godaste jag skapat. Prova på egen risk. Till tröst är den oerhört dryg.

Ingredienser

  • 400 g riven mandelmassa
  • 50 g rostade mandelspån
  • 1 äggvita
  • 3 dl vispgrädde
  • 250 g mörk choklad (gärna minst 80%)
  • 250 g nougat
  • Salt
  • 3 dl kaffegrädde
  • 200 g mintchokladkakor
  • 4 gelatinblad
  • Instruktioner

    1. Blanda mandelmassa med äggvita och mandel samt en knivsudd salt. knåda ihop med handen. Klipp till ett bakplåtspapper och placera i en form (ca 25 cm i diameter) med löstagbara kanter. Tryck i mandelmassblandningen jämnt och grädda vid ca 225 grader i 15-20 minuter - eller till ytan är gyllenbrun. Tag ut och ställ att svalna.
    2. Smält samtidigt choklad och nougat i vispgrädden (som blandats med den andra knivsudden salt) på mycket låg temperatur i en kastrull (det ska ta ca 10 minuter). Rör om då och då. Ta av från spisen när du har en jämn smet.
    3. Parallellt med nougat/choklad/grädd/salt låter du mintchokladkakorna smälta i en separat kastrull i kaffegrädden på lika låg temperatur. Rör om med olika vispar!
    4. Lägg gelatinbladen i kallt vatten.
    5. Häll nougat-chokladsmeten i formen ovanpå mandelbotten. Ställ i kylskåp. När mintchokladsmeten är jämn ska den av spisen. När den är ca 40-45 grader varm ska gelatinbladen läggas i. Rör tills inga spår känns av gelatinet (det går fort). Häll försiktigt längst upp i formen. Häller du för häftigt (från hög höjd) kommer gelatinet att tränga ned i tryffelsmeten.
    6. Låt stå i kylen i minst 6 timmar.
    7. Perfekt till espresso, men testa även men kall porter!

    Liknande recept

    Kommentarer (1)

    Gammelmaja 8 september 2010

    Super god pappis, snygg kreation med marzipanen också:) Tummen upp

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben