Chokladpaj med mandelbotten

Serverar: 8 portioner

En dröm för den sanna chokladälskaren.

Ingredienser

  • 2 1/4 dl vetemjöl
  • 75 g smör eller margarin
  • 100 g mandelmassa
  • Ca: 1 msk kallt vatten
  • Fyllning
  • 250 g mörk blockchoklad
  • 30 g smör eller margarin
  • 3 äggulor
  • 3 äggvitor
  • 2 tsk pulverkaffe
  • Garnering
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 Daim ca 56g
  • Instruktioner

    1. Ugn: 200°
    2. Riv mandelmassan och smula samman den med matfett och vetemjöl. Tillsätt vatten och arbeta raskt ihop det till en deg.
    3. Tryck ut degen i en pajform, ca 24 cm i diameter. Ställ formen kallt att vila ca 30 minuter.
    4. Grädda pajen mitt i ugnen ca 15-20 minuter. Låt pajskalet kallna.
    5. Dela chokladen i mindre bitar. Lägg dem i en skål tillsammans med matfett. Ställ skålen över en kastrull med kokande vatten. Låt chokladen smälta.
    6. Tag bort skålen och vispa ner äggulorna, en i taget. Rör ner kaffepulvret. Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd ner dem försiktigt i smeten.
    7. Häll chokladsmeten i pajskalet och ställ pajen kallt.
    8. Vispa grädden. Krossa Daimen. Toppa pajen med grädde och strö över Daimkross.
    9. Tips! Du kan smaksätta chokladen till pajfyllningen med 1 msk mörk rom istället för med kaffepulver eller välja rivet apelsinskal och 1 msk apelsinlikör.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben