Chutneyfylld lammstek med myntakryddad aprikossås

Serverar: 8-10 portioner

Den sötstarka såsen med morot och aprikos passar perfekt till den chutneyfyllda steken!

Ingredienser

  • 1 1/2 kg benfri lammstek
  • 3/4 tsk salt
  • 1/2 tsk grovmalen svartpeppar
  • 1 tsk hackad färsk mynta
  • Fyllning
  • ½ dl mango chutney, original
  • ½ tsk malen ingefära
  • 2 tsk hackad färsk mynta
  • Sås
  • 1 liten morot
  • 10 torkade aprikoser
  • 3 dl vatten
  • 4 dl steksky + kokspad
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 köttbuljongtärning
  • 1 tsk hackad färsk mynta
  • ½ msk mango chutney
  • ½ tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 175°.
    2. Rör ihop fyllningen.
    3. Klipp ett litet hål i ena änden på nätet som omger steken. Pressa in fyllningen mitt i köttet med hjälp av en sked. Knyt ev ihop nätet igen.
    4. Lägg steken i en ugnssäker form. Krydda steken runt om med salt, peppar och mynta. Stick in en köttermometer så att spetsen kommer mitt i stekens tjockaste del.
    5. Stek i nedre delen av ugnen tills termometern visar 65° för rosa kött och 70° för genomstekt, 1-1 1/2 tim. Ta ut steken.
    6. Sila ifrån och spara stekskyn. Täck över steken med folie och låt den vila. Gör såsen under tiden.
    7. Sås: Skala och skiva moroten tunt. Lägg aprikoser och morot i en liten kastrull. Häll på vattnet. Koka under lock 10-15 min tills allt är mjukt. Sila ifrån och spara kokspadet.
    8. Kör aprikoser och morot till en puré i mixer eller matberedare. Späd ev med lite av kokspadet. Häll tillbaka purén i kastrullen. Mät upp stekskyn från steken. Tillsätt kokspad från aprikoserna så att det blir totalt 4 dl. Häll det i kastrullen. Tillsätt grädde, smulad buljongtärning och mynta. Koka upp och smaksätt med mango chutney, salt och peppar.
    9. Ta bort nätet och skiva lammsteken.
    10. Servera med såsen, kokta grönsaker och t ex couscous.

    Liknande recept

    Kommentarer (2)

    Hemlagad 7 april 2009

    Detta låter härligt, tjuvstartar lammätandet redan imorgon. Jag är tyvärr allergisk mot vitlök och 95% av alla lammrecept innehåller vitlök, så detta ska bli mums! A

    margabjo 12 mars 2010

    Jättegod lammstek och vilken sås!!! Mums

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben