Ciabatta á la viktväktarna

Serverar: 16 portioner

Tid: 3 timmar 50 minuter

Mycket god och matig. 1 sats blir 16 portionsbröd. Ett bröd är värt 3.5 poäng. Lättare om man är 2 som stjälper upp brödet på mjölat bakbord.

Ingredienser

  • 14 dl vetemjöl
  • 4 tsk olivolja
  • 25 gr färsk jäst
  • 1 tsk salt
  • 5 dl fingervarmt vatten
  • Ev. soltorkade tomater, oliver eller örter
  • Instruktioner

    1. Blanda jäst, 2 tsk olja och 5 dl fingervarmt vatten i en degbunke. Rör i mjöl, ca 13 dl, lite i taget, tills du fått en fast och elastisk deg, tillsätt saltet mot slutet.
    2. Om du har i soltorkade tomater eller örter eller oliver är det här du gör det.
    3. Spara resterande mjöl till utbakningen. Arbeta degen, gärna med maskin 5 minuter (degen ska vara lös efter beredningen).
    4. Tryck ut degen på en långpanna klädd med bakplåtspapper, pensla pappret med 1 tsk olja innan degen läggs i. Låt degen jäsa under bakduk i 60 minuter.
    5. Stjälp upp degen på mjölat bakbord, dra försiktigt bort pappret och mjöla ytan. Det är viktigt att degen inte knådas, den ska hanteras varsamt.
    6. Skär degen i 16 rektangulära bitar och flytta dessa på plåtar som penslats med olja. Låt bröden jäsa 2 timmar innan de gräddas i ugn, 200¤ ca 25 minuter.
    7. Tips!!! Tillsätt gärna soltorkade tomater, oliver eller örter i degen.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben