Citron och marängpaj

Serverar: 10-12 portioner

Tid: 1 timme 30 minuter

En himmelsk paj som har en perfekt combo mellan söt och syrlig!

Ingredienser

  • Pajdeg
  • 3 dl vetemjöl
  • 125 gram rumsvarmt smör
  • Citronkräm
  • 3 dl vatten
  • 1 1/2 dl strösocker
  • 4 msk majsstärkelse
  • 5 msk pressad citron
  • 1 citron, rivet skal
  • 3 äggulor
  • 2 msk smör
  • Maräng
  • 3 äggvitor
  • 2 dl strösocker
  • Instruktioner

    1. Blanda ihop vetemjöl och smör till pajdegen, gärna i matberedare. Tryck ut den i pajform/springform 24 cm i diameter och ställ sedan i kylen ca. 15 minuter. Nagga sedan botten med en gaffel och grädda av pajskalet i ugnen på 225 grader i 15 minuter.
    2. Medan pajskalet svalnar så blandar du ihop citronkrämen. Blanda då vatten, socker, majsstärkelse, pressad citron och rivet citronskal i en kastrull. Rör med en träslev då det kokar upp och blir krämigt tjock. Ta kastrullen från plattan och rör i äggulorna och låt krämen sjuda upp under omrörning. Till sist blandar du i smöret och låter krämen svalna i kastrullen. Ha sedan i krämen i pajskalet och ställ åt sidan.
    3. Till marängtäcket så vispar du äggvitorna till ett hårt skum, tillsätt hälften av sockret och vispa smeten ganska styv. Vänd ner resten av sockret och blanda ihop det till en jämn, tjock, styv smet. Om du kan vända upp och ner på bunken med marängen i utan att den rör sig så är det perfekt! Bred ut marängen över citronkrämen i pajskalet, gräddas mitt i ugnen i 250 grader tills marängen fått fin färg.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben