Citron- och ricottafylld tortellini med italienska köttbullar och härlig tomatsås

Serverar: 4 portioner

Tid: 1 timme 30 minuter

Från Sveriges mästerkock (Catarina König) Hemgjord tortellini med krämig ricottafyllning. Serveras med köttbullar och mustig tomatsås

Ingredienser

  • Köttbullar
  • 250 g fläskfärs
  • 250 g nötfärs
  • 1 gul lök, riven
  • 1 msk ströbröd
  • 1 ägg
  • 1 dl grädde
  • 50 g parmesan, riven
  • 1,5 tsk malen vitpeppar
  • 2 tsk salt
  • 1 knippe persilja, hackad
  • Pastadeg
  • 2 ägg
  • 2,5-3 dl durumvete
  • 1 msk kallt vatten
  • 0,5 tsk salt
  • Ricottafyllning
  • 250 g ricotta
  • 1 citron, zest
  • 1 dl parmesan, riven
  • 1 msk pressad citron
  • salt och peppar
  • 6-7 blad basilika, hackade
  • Tomatsås
  • 800 g konserverade plommon- eller cocktailtomater
  • 1 stor gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 0,5 kruka basilika
  • 0,5 dl vitt vin
  • 1 msk citronsaft
  • 1 nypa socker
  • salt och peppar
  • Brynt smör
  • 2 msk smör, brynt
  • Garnityr
  • färsk basilika
  • riven parmesan
  • Instruktioner

    1. Pastadegen Blanda ägg, salt, mjöl och vatten. Direkt på bordet eller i bunke. Jag skippar bordet och kör i bunke för att slippa klibbig bänk. När degen är mättad av mjöl och inte kladdig, knåda för fulla muggar. Lägg i plastfolie och låt degen vila i kylen.
    2. Tomatsåsen Hacka löken och vitlöken, finhackat. Fräs i smör eller olja tills dem mjuknat. Inte för het värme, då bränns det och blir beskt. Häll i de konserverade cocktailtomaterna, hackad basilika, salt, peppar och vitt vin. Låt koka. Avsluta med att runda av tomatsåsen med en skvätt socker och citron.
    3. Köttbullar Riv löken på ett rivjärn i en bunke. Blanda i ägg, ströbröd, vitpeppar, grädde, hackad persilja, riven parmesan och salt. Vänd ner fläsk- och nötfärs. Blanda väl till en krämig fin smet. Forma fina, jämna och lite större köttbullar. Salta och peppra. Stek dom i smör på medelvärme i ca 10 min, tills dom är genomstekta.
    4. Pastafyllning Blanda ricotta, parmesan, hackad basilika, citronsaft och citronzest. Smaka av med salt och peppar.
    5. Tortellini Baka ut pastan, kör igenom pastamaskinen tills önskad tjocklek. Jag körde på tunnhet "8" på maskinen. Lägg ut släta långa pastaremsor på lite mjölat bakbord. Skär ut fyrkanter ca 7x7 cm och spritsa på fyllningen, ca 1 msk/tortellini. Vik över och "limma" igen kanterna med vatten så att de inte öppnar sig vid kokning. Forma till en tortellini eller annan önskad form. Salta pastavattnet, det skall vara lika salt som en kallsup från havet. Koka upp! Koka tortellinin i 4-5 min, lyft upp och torka bort överflödigt vatten. Bryn lite smör gyllenbrunt och slunga runt den färdigkokta pastan i. Salta och peppra.
    6. Dags att lägga upp! Börja att lägga tomatsåsen som en bas. Lägg sedan på köttbullar i mitten, ställ pastan snyggt upp emot köttbullarna och toppa rikligt med parmesan och en stor fin kvist färsk basilika!

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben