Citroncheesecake med passionsfrukt

Serverar: 10 portioner

Tid: 30 minuter

En efterrätt som är som en dröm. Dessutom hyfsat kalorisnål. Fick den på ett ridläger i somras och vart helt såld.

Ingredienser

  • 150 g digestivekex (ca 10 st)
  • 50 g smör eller margarin
  • 4 gelatinblad
  • 2 ägg
  • 400 g philadelphiaost
  • 2 dl crème fraiche
  • 1 ½ dl socker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • Rivet skal och saft av 1 citron
  • 1 gelatinblad till glasyren
  • 2 msk socker till glasyren
  • 4 msk vatten till glasyren
  • 2 passionsfrukter till glasyren
  • Instruktioner

    Finfördela kexen i mortel eller matberedare. Smält fettet och blanda det med kexsmulorna. Tryck ner smuldegen i botten på en rund form med löstagbar kant (24 cm i diameter).Ställ i kylen. Lägg gelatinet till fyllningen (4 blad)i vatten ca 5 minuter. Dela äggen i gulor och vitor. Blanda gulor, ost, crème fraiche, socker, vaniljsocker och citronskal till en slät smet. Vispa äggvitorna till hårt skum och rör ner dem i smeten. Värm citronsaften i en kastrull. Ta den från värmen, lägg i de väl urkramade gelatinbladen och låt dem smälta. Låt gelatinet svalna något och häll ner det i en tunn stråle i ostsmeten under omrörning. Häll blandningen i formen och släta till ytan. Täck över och ställ i kylen minst 1 timme. Lägg gelatinbladet till glasyren i vatten ca 5 minuter. Hetta upp socker och vatten i en kastrull. Lägg i och lös upp det urkramade gelatinbladet. Skrapa ner innehållet i passionsfrukterna, ta inte med hinnorna. Blanda väl och låt svalna. Ta fram formen och bred ut glasyren så att det täcker cheesecaken. Täck över och låt stå i kylen tills glasyren stelnat, minst 1 timme. Lossa tårtan från formen runt kanten och under bottnen med en tunn kniv.

    Liknande recept

    Kommentarer (1)

    emmaakselsson 14 februari 2011

    Tackar för detta recept! Sjukligt god cheesecake :) Jag gjorde dock om glasyren då affären inte hade passionsfrukt för tillfället. På ena hälften hade jag hallon/mango och andra hälften hade jag ananas. Funkade bra det med :)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben