Det här en variant på créme brûlée med smak av passionsfrukt.
Observera att den ska gräddas i vattenbad och vattnet i detta bad ska vara hett.
Ingredienser
1,5 dl vispgrädde
2,5 st passionsfrukt
3 msk strösocker
2 st äggulor
3 krm vaniljsocker
1/2 gammal utjänt vaniljstång
2,5 tsk farinsocker
Instruktioner
Sätt ugnen på 150°. Dela och gröp ur passionsfrukterna. Passera bort kärnorna i en sil. Blanda grädde, passionsfruktspurén och socker i en kastrull. Låt koka upp.
Vispa äggulorna. Häll grädden över äggen under kraftig vispning. Tillsätt vaniljsocker.
Koka upp vatten till vattenbadet.
Ställ ner portionsformarna i en större ugnsfast form. Låt dem stå med mellanrum så att det heta vattnet sedan kan omsluta dem. Fördela smeten i portionsformar som rymmer ca 1 1/2 dl vardera. Häll det uppkokade vattnet i den större ugnsformen, runt portionsformarna. Låt det vara cirka 1,5 sm kvar upp till portionsformarna utan vatten.
Ställ försiktigt in ugnsformen i nedre delen av ugnen. Du vill inte bli skållad, eller hur?
Grädda formarna i vattenbad i nedre delen av ugnen ca 50 min. De är inte helt fasta när de tas ur ugnen, men stelnar sedan i kylskåpet. Låt formarna stå i kylen över natten.
Vid servering: Sätt ugnen på grill och högsta värme. Strö ett lager farinsocker i portionsformarna och gratinera dem i ugnen någon minut tills sockret smält. Vakta!
Låter gott, men vad ska man göra med vaniljstången?