Passionsfrukt brulée

Serverar: 2 portioner

Det här en variant på créme brûlée med smak av passionsfrukt. Observera att den ska gräddas i vattenbad och vattnet i detta bad ska vara hett.

Ingredienser

  • 1,5 dl vispgrädde
  • 2,5 st passionsfrukt
  • 3 msk strösocker
  • 2 st äggulor
  • 3 krm vaniljsocker
  • 1/2 gammal utjänt vaniljstång
  • 2,5 tsk farinsocker
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 150°. Dela och gröp ur passionsfrukterna. Passera bort kärnorna i en sil. Blanda grädde, passionsfruktspurén och socker i en kastrull. Låt koka upp.
    2. Vispa äggulorna. Häll grädden över äggen under kraftig vispning. Tillsätt vaniljsocker.
    3. Koka upp vatten till vattenbadet.
    4. Ställ ner portionsformarna i en större ugnsfast form. Låt dem stå med mellanrum så att det heta vattnet sedan kan omsluta dem. Fördela smeten i portionsformar som rymmer ca 1 1/2 dl vardera. Häll det uppkokade vattnet i den större ugnsformen, runt portionsformarna. Låt det vara cirka 1,5 sm kvar upp till portionsformarna utan vatten.
    5. Ställ försiktigt in ugnsformen i nedre delen av ugnen. Du vill inte bli skållad, eller hur?
    6. Grädda formarna i vattenbad i nedre delen av ugnen ca 50 min. De är inte helt fasta när de tas ur ugnen, men stelnar sedan i kylskåpet. Låt formarna stå i kylen över natten.
    7. Vid servering: Sätt ugnen på grill och högsta värme. Strö ett lager farinsocker i portionsformarna och gratinera dem i ugnen någon minut tills sockret smält. Vakta!

    Liknande recept

    Kommentarer (1)

    701012 29 december 2013

    Låter gott, men vad ska man göra med vaniljstången?

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben